Det blir inget Nobelpris i litteratur i år

SVenska akademien
Det blir inget "Äntligen!" i år.
Nobelpriset i litteratur 2018 skjuts upp. Men det är inte första gången.

Svenska Akademien meddelade på fredagsmorgonen att man valt att skjuta upp 2018 års litteraturpris till nästa år. Det sker mot bakgrund av den kris som Akademien går genom med många avhopp.

”Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Inte första gången

Men det är inte första gången som Nobelpriset inte delas ut som planerat. Sju gånger tidigare har Svenska Akademien valt att ej dela ut årets Nobelpris i litteratur, åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949.

Fem gånger har priset skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Vill återställa förtroendet

”Svenska Akademiens aktiva ledamöter är naturligtvis fullt medvetna om att den nuvarande förtroendekrisen ställer höga krav på ett långsiktigt och kraftfullt förändringsarbete. Vi finner det nödvändigt att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses”, skriver Anders Olsson, som är tillförordnad ständig sekreterare.