ANNONS

Inget rökförbud i lekparkerna

Armin Taheri med dottern Astrid och Henrik Bergman med Hilma, är positiva till rökstopp i Sundbybergs lekparker. Men de tror att rökförbud generellt är svåra att kontrollera.
Armin Taheri med dottern Astrid och Henrik Bergman med Hilma, är positiva till rökstopp i Sundbybergs lekparker. Men de tror att rökförbud generellt är svåra att kontrollera.
Rök och fimpar i lekparkerna har lett till klagomål, men till skillnad från Stockholm ser ett förbud inte ut att bli av i Sundbyberg.
ANNONS

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att uppåt 2 000 rökfria hyresrätter kan byggas i Sundbyberg.

Fler förbud är på tapeten. Just nu håller Stockholms stad på att göra Vasaparken rökfri, och politikerna väntas snart ta beslut om att ändra reglerna så att fler förbud kan införas.

Frågan har kommit upp även i Sundbyberg. I ett brev till kommunen föreslås rökstopp i lekparker. En mamma skriver: ”jag önskar att vi småbarnsföräldrar kan få möjlighet att vitsas i våra vackra lekparker utan att behöva känna lukten och smaken av rök i våra och våra barns munnar”.

I lekparken vid Lötsjön gör föräldrarna som Mitt i träffar tummen upp.

– Det är otrevligt med rök och när det ligger fimpar på marken, barn stoppar ju det mesta i munnen. Ett förbud vore bra, säger ­Armin Taheri.

– Det är nog svårt att kontrollera att det efterföljs, men kanske får man någon att gå och röka någon annanstans om det är förbud, säger Henrik Bergman.

Men från politiskt håll är intresset svalt.

– Jag vill inte moralisera och tycker att sunt förnuft borde räcka, man ska inte röka bland barn, säger Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljön.

Till skillnad från de flesta andra kommuner har Sundbyberg inte heller rökfri arbetstid för kommunanställda. Där det införs ska subventionerad sluta röka-hjälp och kurser på betald arbetstid ­erbjudas.

ANNONS

– Det har faktiskt inte varit på tapeten. Men vi har rökfria skolgårdar och arbetsplatser för de som jobbar med barn och gamla. Vi har diskuterat att flytta askkoppen utanför stadshuset eftersom det kan komma in rök och lukt i huset, säger personalchefen Margaretha Sandberg.

Ewy Thörnqvist, generalsekreterare på tankesmedjan Tobaksfakta, tycker att Sundbyberg borde ha ett särskilt intresse för rökfri arbetstid.

– Det bor väldigt många unga i Sundbyberg och ska man minska rökningen är det viktigt att de kommer in på rökfria arbetsplatser, säger hon.

Fakta

17 procent av kvinnorna röker

I Sundbyberg är 17 procent av kvinnorna dagligrökare, männen röker mindre.

Andelen elever i årskurs 9 i Sundbyberg som röker har minskat. 6,5 procent röker dagligen.

I årskurs 2 på gymnasiet röker 38,5 procent varje dag.

Källa: Sundbybergs stad ­hälsoenkät 2014

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.