Inget staket som skyddar vid banan

Astrid Mellgren vill att SL ska sätta upp mer skyddsstaket längs Lidingöbanans spår.
Astrid Mellgren vill att SL ska sätta upp mer skyddsstaket längs Lidingöbanans spår.
I det barntäta bostadsområdet vid Brevik leker barn bara några meter från den oskyddade Lidingöbanan. SL kommer att sätta upp ett staket - men inte längs gångvägen.

Det är gångvägen mellan Högberga station och ett nybyggt bostadsområde som helt saknar skydd mot banan.

 Jag bor på hörnet vid spåret och vill inte att min son eller grannungar ska komma till skada eller dö, säger föräldern Astrid Mellgren.

Astrid Mellgren har vädjat till SL, som är ansvariga för Lidingöbanan, att sätta upp ett staket längs med gångvägen. Eftersom bostadsområdet blev klart efter att Lidingöbanans ritningar gjordes, fanns inga planer på staket längst de hundra meterna till stationen. Men efter ihärdiga klagomål bestämde sig SL för att ändå sätta upp ett staket – längs två meter av den hundra meter långa sträckan.

– Vi kommer att sätta upp staket vid vändplanen i veckorna. Men vi har inga krav på oss att sätta skydd för gång- och cykelvägar, säger Göran Löfstrand, projektledare för Lidingöbanans modernisering.

Det är den korta biten mellan det nuvarande staketet och den första lyktstolpen som SL skyddar genom att sätta upp mer staket. Någonting Astrid Mellgren beskriver som skrattretande.

 De har byggt plank och staket överallt men inte på denna oerhört viktiga sträcka. Självklart ska vi se efter barnen men man vill kunna släppa ut dem utan att vara orolig, säger hon.

Juwanro Hadad är ombudsman på Seko och körde tidigare Lidingöbanan. Han känner igen problematiken från då han körde tågen.

– Även då hade vi problem med att det fattades staket. SL sa att de var medvetna om problemet men sa att det inte var någon idé att åtgärda det när banan ändå skulle rustas upp. Men det har alltså inte prioriterats nu heller.

– Även om vi drar i nödbromsen är det en lång bromssträcka för så tunga tåg. Då måste det finnas staket som skyddar, säger Juwanro Hadad.