Inget stoppar Isas framfart

16-åriga Isa Tengblad från Höglandet står på Melodifestivalens finalscen på lördag med sin låt ”Don’t stop”.

Trots att hon är debutant i Melodifestivalen är hon redan en fullfjädrad artist.

– I mångas ögon kommer jag från ingenstans, men riktigt så är det inte, säger hon.

”Superskrällen Isa” blev hon kallad i media, efter att tagit en finalplats tillsammans med Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalens deltävling tre i Östersund den 21 februari.

Artist har hon velat bli sedan hon var två år. Hon har varit med i Lilla Melodifestivalen och tävlat i dans sedan barnsben. Som 12-åring vann hon junior-SM i streetdance, och har en gedigen scenvana, trots sina unga år.

på lördag är det dags för den största finalen hon någonsin varit med i – då står Isa på scenen i Friends arena för att tävla med sin låt ”Don’t stop”.

– Det ska bli väldigt häftigt att stå i en så stor arena. Att få den upplevelsen blir stort, oavsett hur det går.

Att hon skulle gå direkt till final hade hon själv inte vågat föreställa sig.

– Jag hade tagit ner förväntningarna jättemycket, vinsten blir mycket roligare om man inte förväntar sig den, säger Isa Tengblad.

Lokaltidningen Mitt i träffade henne redan för två år sedan, när hon just hade fått ett fem­årigt skivkontrakt i USA. Då ville Isa satsa på en internationell karriär och tyckte att Sverige kändes för litet.

Nu har hon ändrat sig, och tycker att det är bra att rida på vågen i och med Melodifestivalen.

– Vi har valt att fokusera lite mer på Sverige just nu, men jag har fortfarande kvar mina drömmar om att nå så långt som möjligt – även utomlands i framtiden, säger hon.

Isa Tengblad har varit i Los Angeles i ett par vändor, och jobbat med olika team och låtskrivare. Tiden i USA har lärt henne att våga ta mer plats, och om hur låtskriveriet fungerar.

– Nu är jag signad till Sony music här i Sverige i stället. Till våren släpps min debut-ep, säger hon.

Efter högstadiet, där hon gick på Kulturamas estetiska utbildning i Hammarby sjöstad, började Isa på Rytmus musikgymnasium. Men den här terminen gör hon ett uppe­håll i studierna för att kunna fokusera helt på Melodifestivalen och den kommande ep:n.

Vem blir din största konkurrent i ­finalen tror du?

– Jon Henrik kommer att gå långt tror jag. Måns Zelmerlöw har ett väldigt annorlunda nummer. Fördelen med min låt är att jag kommer med väldigt mycket energi och glädje.

”Don’t stop” handlar om en väldigt självsäker tjej som är van att hantera tillvaron med kontroll, berättar Isa.

– Men just i det här ögonblicket blir hon tagen av kärleken och låter sig bli överväldigad av den. Den är väldigt relaterad till mig själv.

Isa Tengblad tävlar med sin låt Don’t stop i Melodifestivalens final på lördag. Även Jon Henrik Fjällgren gick till final.

Fakta

Varvar ner med målning och dans