Ingvar, 81 har tagit guld i diskus och slägga – nu hägrar SM

Ingvar Lindqvist, Lidingö
Ingvar iförd jackan från 1978 som den svenska truppen vinter-OS bar i Innsbruck 1978.
Ingvar Lindqvist, Lidingö
Ingvar Lindqvist tog emot guldmedaljen i Jönköping från RF:s ordförande Björn Eriksson.
Lidingöbon Ingvar Lindqvist har fått Riksidrottsförbundets guldmedalj för sitt över 50-åriga ideella engagemang för ungdomsidrott.
– Den högsta utmärkelse man kan få inom svensk idrott, säger veteranidrottaren som även vunnit flera guldmedaljer för sina idrottsprestationer.

Det har varit en riktig guldvår för Lidingöbon Ingvar Lindqvist.

Jag hade inte en tanke på att jag skulle bli utnämnd

I maj tog han inte mindre än fyra guld i friidrott i veteran-DM och förra helgen fick han ta emot en utmärkelse som gjorde honom stolt ända in i hjärtat – Riksidrottsförbundets guldmedalj.

Bankett i Jönköping och polkagrisar i Gränna

Det är den högsta utmärkelse man kan få inom svensk idrott och det firades på förbundets årsmöte i Jönköping, högtidligt med besök på museum och polkagristillverkning i Gränna, hotellvistelse och bankett med trerättersmiddag, både för Ingvar och hustrun Anita.

Jag hade inte en tanke på att jag skulle bli utnämnd till det här. Men det var det tydligen andra som gjort, säger han. 

Svårt hitta idrottsledare

Ingvar Lindqvist har varit verksam som ledare och tränare i Lidingös föreningsliv sedan 1960, då han flyttade till Lidingö.

– Jag har lagt ner så mycket ideellt arbete och aldrig tagit betalt. Därför var det stort med medaljen, att någon uppmärksammar allt man gjort, säger han.

Det är inom friidrotten som Ingvar varit ledare.

– Det är roligt med resultaten man uppnår som man ser när man tränar i ett gäng, säger han.

Oftast jobbar båda och har inte tid men barnen. Det är för jäktigt.

Han konstaterar att det är svårare att få tag på ideella ledare nuförtiden, trots att Lidingö har goda förutsättningar för idrott.

– Föräldrarna har för mycket att göra. Oftast jobbar båda och har inte tid men barnen. Det är för jäktigt, säger han. 

Finast rodelbanan finns på Lidingö

Han har också ett långvarigt engagemang i Lidingö Rodel club. Det är med stolthet han berättar att Lidingö och Ekholmsnäsbacken nu har Sveriges längsta naturrodelbana, som han och klubben har tagit initiativ till.

– Det är en längsta och finaste i Sverige. I år har vi köpt in en snökanon, så i vinter satsar vi på ungdomarna, säger han.

Många guld till Ingvar

Mitt i allt engagemang har det blivit tid över för egen idrott. Men tävla började han inte göra förrän som veteran. Men här har karriären gått på räls.

I maj deltog han i DM i friidrott. Medaljskörden blev riklig. Guld i kula, vikt, slägga och diskus och silver i spjut och 200 meter.

Ingvar Lindqvist, Lidingö

– Det var en fantastiskt fin utdelning, säger han.

I augusti hägrar sedan veteran-SM.

Hur håller du dig i så bra form?

– Man blir frisk och pigg om man håller igång. Jag tränar tre gånger i veckan. Sedna ska man lyssna på kroppen, har man ont ska man vila. Och så äter jag sunt. Det är tur att jag har min hustru som lagar så bra mat. Själv är jag inte så bra på det men jag hjälper alltid till, säger han.

Fakta

Har nio barnbarn

Ålder: 81

Aktuell som: Har fått Riksidrottsförbundets guldmedalj för sitt långvariga engagemang som idrottsledare. På valborg arrangerade han valborgsbrasan på Torsviksklippan, det var över 30:e gången i ordningen som han, i egenskap av ordförande för Lidingö Rodel Club gjort detta.

Familj: Hustrun Anita, tre barn och nio barnbarn.