ANNONS

Initiativet i krisen: 7 000 matlådor delas ut i Järva

Fryshuset delar ut gratis mat till personer som hamnat i ekonomisk utsatthet under coronapandemin. Foto: Fryshuset. Bilden är ett montage.
Fryshuset delar ut gratis mat till personer som hamnat i ekonomisk utsatthet under coronapandemin. Foto: Fryshuset. Bilden är ett montage.
Medan hela världen håller andan under den pågående pandemin har näringslivet drabbats och med det har arbetslösheten ökat.
Samtidigt har Fryshuset sett hur utsattheten har ökat i Järvaområdet och tar därför initiativet att dela ut gratis matlådor.
– Många har svårt att säkerställa ett mål om dagen.
ANNONS

I sommar kommer 7 000 matlådor delas ut i Järvaområdet. Maten ska gå till utsatta människor som till följd av covid-19 tappat inkomster knappt kan har råd med ett mål om dagen.

Det är Fryshusets verksamhet Skolköket som står bakom initiativet med stöd från Radiohjälpen och Ica Stiftelsen. Maten kommer tillagas i Fryshuset i Husby under ledning av Skolkökets kock Mambona Bojang.

Skolkökets kock Mambona Bojang. Foto: Fryshuset

– Maten ska lagas för att passa många människor, och den ska vara god, näringsrik och mättande, säger Mambona Bojang.

Maten delas ut med hjälp av en foodtruck. Foto: Fryshuset.

Herman Rasmuson, verksamhetsutvecklare för Skolköket i Husby, säger att de har sett utsattheten öka i takt med coronapandemin.

– Vi ser akut ekonomisk utsatthet till följd av förlorade inkomster parallellt med oro och smittspridning. Vi möter många, båda unga och äldre, som plötsligt har svårt att säkerställa ett mål mat om dagen. Det är därför det är så viktigt att bistå med mat, säger Rasmuson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Många personer har hamnat i större utsatthet till följd av pandemin. Foto: Fryshuset.

Samtidigt kommer ett antal ungdomar få sysselsättning genom att hjälpa till med matlagning, paketering, märkning och utdelning. De får både lön och arbetslivserfarenhet, säger Rasmuson.

Utdelningen sker måndag-fredag genom Skolkökets egen foodtruck i Husby, Tensta och Rinkeby och påbörjades redan förra veckan. Planen är att utdelningen ska pågå till slutet av juli.

Fakta

Då är trucken på plats

Husby
Lofotengatan 41, klockan 12.00-12.45

Rinkeby
Rinkebystråket 53, klockan 13.00-13.45

Tensta
Taxingegränd 10, klockan 14.00-14.45

Källa: Fryshuset
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.