Huges inkomstkrav: Alliansen öppnar för nya regler

Huges bostäder på Kommunalvägen i centrala Huddinge
Huge kräver högre inkomster hos sina hyresgäster jämfört med andra kommuner.
Just nu debatteras Huges ovanligt höga inkomstkrav för nya hyresgäster.
Under måndagen har politikerna diskuterat frågan och flera allianspartier – däribland Moderaterna – säger nu att de vill se över reglerna.

– Vi moderater tycker att det är rimligt att ställa ekonomiska krav men har inte låst oss vid att det måste vara nuvarande modell eller belopp, skriver Hampus Holmgren, politisk sekreterare i Moderaterna, till Mitt i.

I dag, måndag, har den styrande allianskoalitionen diskuterat Huges inkomstkrav.

Detta efter att Socialdemokraterna förra veckan krävde att reglerna ändras, vilket hela den rödgröna oppositionen stöttar.

C vill sänka kravet

Som det är nu måste nya hyresgäster måste ha en inkomst på 3,5 gånger sin hyra. Det är ovanligt högt och skiljer sig från flera andra bostadsbolag, som de senaste åren sänkt inkomstkraven och i stället kräver att hyresgäster ska ha en viss summa kvar när hyran är betald.

Nu säger flera allianspartier att de vill se över reglerna. Centerpartiet är tydliga med att de vill att kravet sänks.

Christian Ottosson Centerpartiet Huddinge

Christian Ottosson, Centerpartiet.

– Det är svårt att komma in på bostadsrättsmarknaden i dag. Då ska det inte vara alltför svårt att komma in på hyresmarknaden. Vi i Centerpartiet anser att inkomstkravet bör sänkas. Men man måste pressa kostnaderna för att bygga också, så att det byggs billigare bostäder. Huge ska inte gå back, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C).

Fakta

Ovanligt höga krav i Huddinge

Huges inkomstkrav hör till det högsta i länet. Enligt Boverket är Huge det största kommunala bostadsbolaget som har kvar ett inkomstkrav på över 3 gånger hyran.

Flera andra bostadsbolag, som Tyresö bostäder och Botkyrkabyggen, har sänkt sina krav.

Nya regler i grannkommuner

De hade tidigare ett inkomstkrav på 3 gånger hyran, men har nu en regel om hur mycket pengar hyresgästerna ska ha kvar efter att hyran är betald.

För en ensamstående ligger det på nästan 5000 kronor i Tyresö och Botkyrka.

Även Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna är öppna för att diskutera nuvarande regler.

Därför ska nu frågan lyftas mellan koalitionens styrelseledamöter i Huge.

Malin Danielsson Liberalerna Huddinge

Malin Danielsson, Liberalerna.

– Vi vill se över modellen så att det träffar säkrare. Jag tror att det slår mer rättvist om man har en modell där man tittar på hur mycket pengar man har kvar efter att hyran är betald, säger Malin Danielsson (L).

 

Fakta

Så slår dagens inkomstkrav:

Huges lägenheter har olika hyresnivåer.

På Klockarvägen i centrala Huddinge har Huge treor på 70 kvadrat, byggda 2008, för 9000 kronor i månaden.

En jämförelse som Huge har gjort visar att snitthyran för en trea på cirka 67 kvadratmeter i Skogås innan stamrenovering ligger på 6500 kronor. Efter stamrenovering ligger snitthyran för en trea på cirka 72 kvadratmeter på 8 100 kronor. 

En nyproducerad trea på cirka 74 kvadratmeter i Skogås kostar 10 600 kr att hyra.

Stänger ute ensamstående

Inkomstkravet på 3,5 gånger hyran innebär att en ensamstående måste ha en årsinkomst på 378 000 kronor i månaden för att få hyra trean på 9000 kronor i månaden.

Detta kan jämföras med invånarnas inkomster i Huddinge som enligt SCB ligger på 268 384 kronor för kvinnor och 333 389 kronor för män. Siffrorna gäller 2017 års medianinkomster.

 

Karl Henriksson, KD:s kommunalråd, lyfter fram att det är Huge som bestämmer detta.

– Det är i första hand en styrelsefråga. Men det kanske är så att inkomstkravet är lite för trubbigt, om man inte tittar på vad en hyresgäst har på utgiftssidan. Det handlar om hur man ska göra så att Huge inte har hårdare krav än andra i branschen, utan rimliga krav som ändå gör att kunderna har råd att betala hyran, säger han.

Fakta

SD skeptiska till sänka krav

Så tycker Huddinges partier:

Socialdemokraterna: Vill sänka kravet.

Vänsterpartiet: Vill sänka kravet.

Miljöpartiet: Vill sänka kravet.

Huddingepartiet: Inget beslut än.

Drevvikenpartiet: Öppna för att se över kravet.

Centerpartiet: Vill sänka kravet.

Kristdemokraterna: Tycker att kravet ska ses över.

Moderaterna: Öppna för att se över kravet.

Liberalerna: Vill ändra reglerna.

Sverigedemokraterna: Skeptiska till att ändra reglerna. Skriver till Mitt i att ”sänkta inkomstkrav riskerar att öka Huges hyresförluster och därmed ge högre hyror. Det vill Sverigedemokraterna undvika.”

Till P4 Stockholm säger Huges styrelseordförande, moderaten Gunilla Helmerson att hon tycker att Huges inkomstkrav är rimligt.

– Jag tycker inte att det är ett konstigt krav alls. Ingen människa är betjänt av att få en bostad som man inte klarar av att betala hyran på, säger hon till P4.