ANNONS

Inled julen med vättar och vittror

Pelle Magnestam blev Guldbaggenominerad för scenografin till filmen ”Tjuvarnas jul -Trollkarlens dotter”. Nu har han skapat ett par mossmonster till helgens marknad. De må vara gjorda av mossa, filmjölk och betong, men akta dig, de stjäl gärna folks värdesaker.
Pelle Magnestam blev Guldbaggenominerad för scenografin till filmen ”Tjuvarnas jul -Trollkarlens dotter”. Nu har han skapat ett par mossmonster till helgens marknad. De må vara gjorda av mossa, filmjölk och betong, men akta dig, de stjäl gärna folks värdesaker.
1.Bjud vätten på gröt med guld i, annars kan du råka ut för otyg.  2. Häll inte hett vatten, och kissa inte, på vittran som bor under buskar och klippblock. Då kan du bli sjuk, om du inte blixtsnabbt vidtar åtgärder, som att vända dina kläder ut och in.  3. På Wira Bruk säljs inga mobilskal. Besökarna får åka häst och vagn och köpa lokalt hantverk.
1.Bjud vätten på gröt med guld i, annars kan du råka ut för otyg. 2. Häll inte hett vatten, och kissa inte, på vittran som bor under buskar och klippblock. Då kan du bli sjuk, om du inte blixtsnabbt vidtar åtgärder, som att vända dina kläder ut och in. 3. På Wira Bruk säljs inga mobilskal. Besökarna får åka häst och vagn och köpa lokalt hantverk.
Den sista ögonvittnesskildringen av en vätte i Wira Bruk är bara två år gammal.

Nu har Roslagsborna chans igen. På lördag är det premiär för en sagolik julmarknad – om du törs.

Å-gubben, vätten och mossmonstren väntar runt hörnet.
ANNONS

– Ska jag bära ner ett mossmonster så att ni kan fotografera det?

Pelle Magnestam, ordförande i Wira Kulturförening, kliver ut på den hala mossan i forsen, med stenmonstren i famnen. Vi står omgivna av porlande vatten, morgonsol och en mystisk dimma som lagt sig runt byn med de röda knutarna.

Inne i smedjan väntar en vätte och en vittra som Pelle Magnestam håller på att snickra ihop inför helgens julmarknad och utställning om bygdens övernaturliga väsen.

Det här är så långt från nyhetsrubriker om bombdåd och terrorhot som man bara kan komma.

– Vi har ett behov av att leka och fantisera när det är så eländigt i verkligheten, konstaterar Pelle Magnestam.

Det är Wira Kulturförening, och medlemmarna i ”Kryptozoologiska sällskapets sällsamma samlingar”, som står bakom helgens marknad och utställning.

– Jodå, det finns sådana sällskap. En kryptozoolog forskar om Big foot och Loch Nessodjuret och sådant. Själv har jag en dragning till mystik. Jag är ateist och skapar mina egna världar att besöka, säger Pelle Magnestam.

Vi går in i ett garage. Här står Å-gubben, gjord av grenar och olika växtligheter, som besökarna måste ta sig förbi innan de kommer ner till tingshuset, där utställningen ska vara.

– Å-gubben är ett vidrigt väsen. Han drar ner små barn i djupet. Jag har försökt att göra honom som hälften växt och hälften djur.

ANNONS

Precis som vittran, vätten och mossmonstren har å-gubben funnits i Wira Bruk, en gång i tiden.

–Å-gubben tyckte inte om att bli störd. Barnen fick inte gå för nära vattnet. Och vätten, han hjälpte till i smedjan så länge man höll sig väl med honom och gav honom gröt. Annars kunde man råka ut för skorstensbrand eller sjukdomar. Det var faktiskt bara två år sedan som någon såg en grå vätt här, berättar Pelle Magnestam.

Men tveka inte att ta med barnen hit, råder han.

– Det här är ingen gullig utställning. I dag är allting så försiktigt och disneyfierat för barnen, men det gör inget om de blir rädda eller om man pratar om döden.

Hur ska då besökarna hålla sig väl med å-gubben och vätten?

– Släng ett mynt i ån från bron, eller köp godis och lägg under en sten.

För de som törs, pågår julmarknden 28–29 november, mellan klockan 11 och 17.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.