Valåret inleddes i vakuum och fortsatte med rivstart

Ett år efter valet Sandra Samppala Tyresö
Sandra Samppala är Mitt i Tyresö:s reporter.
I dag är det exakt ett år sedan valdagen. I sexton år hade Alliansen styrt Tyresö på egen hand men valet 2018 ändrade det.
Beskedet om skattehöjningen kom snabbt och var det nya styrets första stora beslut. Det har följts av bland annat Björkbacken och stenkrossen.
I vår valuppföljning ger politikerna en försmak på vad som väntar.

2018 gjorde Moderaterna sitt sämsta val på 30 år. Sverigedemokraterna fördubblade sitt väljarstöd. Alliansen – M, L, KD och C – som hade styrt Tyresö på egen hand sedan 2002 hade nu inte egen majoritet och inte heller de rödgröna.

Först den 23 oktober blev Tyresös nya styre offentligt. Då stod det klart att Liberalerna lämnade sina gamla samarbetspartier för att i stället bilda ett minoritetsstyre med Miljöpartiet och Socialdemokraterna – ”Tillsammans för Tyresö”.

”Blockpolitiken är nu död”, sa Anita Mattsson (S) som tog över som kommunstyrelsens ordförande efter Fredrik Saweståhl (M) som suttit på posten sedan 2009.

Inom några veckor kom beskedet: en skattehöjning på 45 öre. Mattsson kallade kommunens ekonomi usel och sa att det nya styrets främsta prioritering var att få ordning och reda på ekonomin.

Vad har annars hänt sedan valet?

Nämnderna togs över först vid årsskiftet. Det nya styret har därför inte haft allt för lång tid på sig.

Innan sommarens klubbades budgeten med satsningar på bland annat skola och äldreomsorg men också besparingar.

Några andra större frågor har avgjorts.

Det omtvistade beslutet att lägga ner Björkbacken har rivits upp. Det stod nyligen klart att den omdebatterade stenkrossen i Storängen inte blir av.

Vad väntar? I vår valuppföljning har vi fått en försmak. Det nya styret vill sänka byggtakten i Strand. Styret vill också till exempel att det tredje körfältet på Tyresövägen vigs åt kollektivtrafik vilket Moderaterna tror kommer att leda till mer köer.


Läs gärna serien om hur det har gått med några av valfrågorna