Idag inleds rättegången mot Arbogakvinnan

Västmanlands tingsrätt.
Rättegången hålls i Västmanlands tingsrätt och beräknas pågå i cirka 20 dagar.
2015 hittades kvinnans make, en Värmdöbo, drunknad på grunt vatten. Polisen skrev av händelsen som en olycka, men försäkringsbolaget fattade misstankar när frun ville åt pengar. Nu ska det avgöras om hon är skyldig till hans död.

Uppbådet var stort utanför Västmanlands tingsrätt under måndagsmorgonen när rättegången mot den så kallade Arbogakvinnan inleddes. Tillsammans med sin pojkvän i 20-årsåldern misstänks hon för mord på sin make, en Värmdöbo 2015 och mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma i augusti 2016.

LÄS OCKSÅ: Arbogakvinnan misstänks för mord på Värmdöbo

Västmanlands tingsrätt.

Västmanlands tingsrätt.

Rättegången beräknas pågå i cirka 20 dagar och de första handlar om kvinnans make från Värmdö, som sommaren 2015 hittades drunknad på grunt vatten i närheten av kvinnans sommarstuga i Arboga.

Polisen anade inte oråd efter vad de trodde var en olycka, men det gjorde mannens försäkringsbolag efter att hans fru försökt få ut pengar från livförsäkringen. I november förra året grävdes hans grav upp i Gustavsberg i jakt på fler bevis.

Tidigt den 15 november började tekniker jobba på Gustavsbergs kyrkogård, där den så kallade Arbogakvinnans make är begravd.

LÄS OCKSÅ: Här öppnas graven i jakt på nya bevis

Åklagaren menar att motivet till alla dåden varit pengar, svartsjuka och gräl inom familjen.


 

Fakta

Detta har hänt:

  • I augusti 2016 hittas kvinnans 68-åriga pappa död och hennes 63-åriga mamma svårt knivskadad i en sommarstuga i Arboga i Västmanland.
  • Misstankar fattades mot den nu 42-åriga kvinnan och hennes nu 19-åriga pojkvän. I september häktades de misstänkta för mord och mordförsök.
  • 2015 hittades kvinnans 42-årige man drunknad vid sommarstugan. Polisen fattade inga misstankar om brott. Det gjorde däremot försäkringsbolaget då kvinnan tecknat livförsäkring på flera miljoner.
  • 15 november 2016 grävs graven upp på kyrkogården i Värmdö. Anledningen är att man vill göra ytterligare en obduktion.
  • 21 april lämnas åtalet mot kvinnan och pojkvännen in. Förutom de allvarligaste åtalspunkterna åtalas kvinnan också för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.
  • 8 maj inleds rättegången, som beräknas pågå i cirka 20 dagar. 
Källa: VLT, Västmanlands tingsrätt, Aftonbladet