Innan nyår ska Dramaten ha valt kommun

Sundbyberg kommun slåss mot Järfälla och Huddinge om att locka till sig Dramaten och Kungliga Operan, som letar nya lokaler. Innan nyår ska saken vara avgjord.

Dramaten och Operan har växt ur sina lokaler där de repeterar, har verkstäder och förråd, i Nacka. Plus att kommunen vill bygga bostäder på platsen med start runt år 2021.

Därför gav man sig förra sommaren ut på jakt efter en ny plats att slå sig ner på. Nacka, Sundbyberg, Järfälla och Huddinge kommuner skickade in förslag och idéer på hur just de skulle kunna lösa saken.

I Sundbyberg presenterades bland annat en teaterscen, ateljéer och verkstäder som skulle smälta ihop med Hallonbergens bebyggelse. En scen med glasfasad skulle också göra det möjligt för förbipasserande att följa repetitionerna.

Sandellsandberg Arkitekter har ritat glashuset där repetitioner sker inför förbipasserande i Hallonbergen.

Sedan dess har Nacka hoppat av och Dramaten har även allierat sig med Vasakronan för att få hjälp att hitta rätt plats. Något som ska vara klart innan nyår enligt Per Thiberg, chef för affärsutveckling på Vasakronan.

– Vi gör nu en liten omstart, och ska ta upp diskussionen med kommunerna inom de närmsta veckorna. Innan året är slut hoppas vi att vi hittat en plats att landa på. Efter det tar ju sedan projektarbete och arbete med en detaljplan vid, säger han.

”Innan året är slut hoppas vi att vi hittat en plats att landa på.”

Lokalerna i Nacka är i dag 30 000 kvadratmeter, men mycket av det är förråd som skulle kunna placeras någon annanstans. Utrymmet som behövs på den sökta platsen blir därför cirka 16 000-17 000 kvadratmeter.

– Men lokalerna kan bli större om kommunerna är intresserade av att lägga till yta för någon egen verksamhet, säger Per Thiberg.

För ett plus i kanten vore just att kommunen som så småningom får de nya lokalerna på sin mark, även hittar sätt att kombinera sina egna verksamheter med Dramatens och Operans enligt Per Thiberg.