AIK Innebandy och Vasalund begär in av alla

AIK innebandy, ordf. Richard Markstedt
"Det sänder en bra signal", säger Richard Markstedt, ordförande i AIK Innebandy.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Solna begär två av tre tillfrågade klubbar in utdrag av samtliga sina ledare. Den tredje begär in utdrag av sina anställda tränare, men inte av ideella.

– Men vi har väldigt få ledare som inte är anställda, ett par föräldrar, annars mest funktionärer som inte jobbar så nära barnen. Av våra anställda började vi begära in utdrag 2014.  Vi vill försäkra oss om att det inte är några konstigheter när vi anställer folk. Det kändes ganska självklart, säger Jonas Hägerhäll, klubbchef i Solna Sundbyberg Simsällskap som har drygt 2 000 aktiva.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

AIK Innebandy, som har cirka 400 medlemmar, begär in registerutdrag av alla sina ledare.

– Vi har det som rutin och vi skriver tränaravtal inför varje säsong. Vi har begärt utdrag de senaste åren och nu gör vi det inför varje säsong. De söker sig till sådana här aktiviteter, med barn, så vi vill göra vad vi kan. Plus att det sänder en bra signal, säger Richard Markstedt, ordförande i AIK Innebandy.

”I slutet kuvert”

Även fotbollsklubben Vasalunds IF, som har cirka 1 500 spelare plus 200 knattar, kräver att alla ledare ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

– Ja, alla ledare ska lämna in ett utdrag i slutet kuvert som öppnas av två personer inne på kansliet. Vi började med det för ett par år sedan. Det är jätteviktigt. Vi har 50 nya ledare som börjar jobba med knattar om ett par veckor och ingen får gå in i omklädningsrummet utan att ha lämnat in ett utdrag. Vi har även koll på föräldrar. De får inte gå in i omklädningsrummet och de får inte fotografera barnen hur som helst. Vi har sett vad som har hänt i olika klubbar de senaste åren. Jag tycker att det är konstigt att inte alla föreningar begär utdrag av alla sina ledare, säger Jonas Sjöland, föreningskonsulent i Vasalunds IF.

Har ni någon policy för att förebygga sexuella övergrepp i klubben?

– Vi håller på att jobba fram ett helt nytt styrdokument för att få ännu mer struktur. Alla ska veta vad det innebär att vara ledare och förälder i klubben, säger Jonas Sjöland.

– Vi har en policy som utgår från Riksidrottsförbundets riktlinjer, som vi har anpassat för oss, och den handlar om hur vi ska jobba mot övergrepp och hur vi ska agera om något skulle hända, säger Jonas Hägerhäll.

– Vi har ett pågående projekt med värdegrundsarbete och det ingår där, säger Richard Markstedt.

En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna