Innebandyklubb riskerar läggas ner

Ska elitlag med vuxna spelare få kommunalt stöd? Haninge FBC har efter en tung period med sponsorflykt ansökt om drygt 200 000 kronor för en nystart.

Kommunens tjänstemän som berett ärendet i samråd med de styrande politikerna anser att 20 000 kronor – mindre än en tiondel av den sökta summan får räcka. Beslut fattas i september. Motiveringen är att föreningsbidrag huvudsakligen ska stödja barn- och ungdoms­idrott.

Beskedet har fått Haninge FBC att flagga för nedläggning. I förlängningen innebär det att 80 barn och ungdomar står utan klubb, men också att innebandyutbildningen på Fredrika Bremergymnasiet, som Haninge FBC med sin plats i division ett är garant för, försvinner.

– Politikerna verkar inte fatta vilka konsekvenser det här får. Haninge som framstående innebandykommun går i graven, säger Daniel Midelf, styrelseordförande i Haninge FBC.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) påpekar att kommunen utlovat en utbyggnad av läktarna i Torvalla träningshall. Haninge FBC ska kunna ha sina matcher där och använda kafeterian för försäljning och ta entré.

– Vi för också samtal om en tillfällig lösning med gymnasiet tills Haninge åter har ett lag högt upp i serien, säger han.

Oppositionspolitikern Michael Fridebäck (M) kallade i förra veckan samtliga innebandyklubbar i kommunen till krismöte. Med gemensamma krafter skulle de kunna hålla elitklubben under armarna.

– Jag tycker inte heller att skattepengar ska gå till vuxen­idrott, men vi politiker kan visa på andra vägar. Det viktiga är att Haninges ungdomar kan utöva sin idrott även på högre nivå, säger han.

Haninge som framstående innebandykommun går i graven.

Först Jerringpriset – nu Victoriastipendiat

BORGHOLM Haningebördiga 21-åriga simstjärnan Sarah Sjöström fick i förra veckan ta emot Victoriastipendiet.

Till nyhetsbyrån TT sa Sjöström att hon klassade 2014 som sitt mest framgångsrika år hittills med flera världsrekord och en hel drös medaljer insatser hon också belönats med Jerringpriset för.

Nästa stora mål för simstjärnan är VM i ryska Kazan samt OS i brasilianska Rio de Janeiro.