Min lokala hjälte

Inneboende hade stor knarkodling

Skarpnäckbon hyrde ut en del av lägenheten till en till synes skötsam man. Men när polisen slog till mot bostaden fann de en jättelik cannabis­odling.

I flera specialbyggda rum med konstgjord belysning, fläktar och detaljerade odlingsscheman producerade den 44-årige hyresgästen stora mängder cannabis. Och lägenhetsinnehavaren var helt ovetande om odlingen på andra sidan väggen.

– Odlingar är ganska frekventa i dag och de är mer avancerade än de vi sett tidigare, säger Jonas Wendel vid narkotikaroteln i Stockholm.

I fjol anmäldes 693 fall av narkotikaframställning i Sverige, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggandet rådet (Brå). Och den överväldigande majoriteten av framställningsbrott gäller just odling av cannabis, enligt Jonas Wendel.

I söderort anmäldes 40 fall av narkotikaframställning samma år.

Polisen kom marijuanaodlaren på spåren av en slump när de stoppade hans bil vid en rutin-kontroll i september förra året.

De fattade misstankar om att han var narkotikapåverkad, och fann två burkar med sammanlagt 60 gram mari­juana i 44-åringens ryggsäck.

Där hade historien kunnat sluta, om inte en nyckel som låg gömd i en vante hade väckt polisernas intresse.

Efter att provat nyckeln i ett stort antal portar i Skarpnäck fann de 174 cannabisplantor i ett rum som mannen hyrde av den intet ont anande lägenhetsinnehavaren.

– Det är inte ovanligt att vi kommer in i bostäder som är helt inredda för cannabisframställning. Det finns massor med sidor på nätet med tips på hur man gör. Och frön är inte olagliga att inneha, säger Jonas Wendel, som berättar att antalet odlingar har ökat kraftigt i Sverige de senaste fem–tio åren.

Förr handlade beslagen oftast om ett fåtal plantor, men så är det inte längre.

– I dag finns shoppar på internet där man kan köpa hela kit för cannabisframställning. Men det är svårt att agera mot dem.

Den 7 mars dömde Södertörns tingsrätt 44-åringen till åtta månaders fängelse för narkotikabrott av normalgraden. Åklagaren lyckades dock inte bevisa att han hade för avsikt att sälja marijuanan vidare. Mannen hävdar att han odlade cannabis för att självmedicinera mot en kronisk smärtsjukdom.

– Men jag är nöjd med domen, den blev vad jag yrkade på. Nu får vi se om han överklagar eller inte, säger åklagaren Jeanette Ahle.

Det finns massor med sidor på nätet med tips.Jonas Wendel polisens narkotikarotel

Fakta

Allt fler odlingar avslöjas

På tio år har antalet brott som gäller framställning av narkotika ökat rejält.

Mellan 2003 och 2007 upptäcktes 200-300 odlingar per år i Sverige, medan siffran numera ligger på 500-700 årligen.

I söderort anmäldes 40 fall av framställning av narkotika 2012, att jämföra med elva fall 2003.

Cannabis är en hallucinogen drog, men används också inom vården mot smärta vid MS.

Källa: Polisen