ANNONS

Hatad och hyllad – så har synen på cykeln pendlat

Cykelbanor i innerstan är långt från något nytt.
Cykelbanor i innerstan är långt från något nytt.
Cykeln har gått från att vara en ful ankunge till en svan värd att satsa miljarder på.
Men det är inte mer än 20 år sedan tre cykelfält fick kändisar att rasa och hota med flykt från innerstan.
ANNONS

Rekordmånga cyklar i Stockholm i dag. De utmaningar som det medför har Mitt i skrivit om i en serie artiklar.

Men hur har det sett ut historiskt?

Cykelbanor i innerstan är långt från något nytt. Redan på 1920-talet byggdes separata gång- och cykelbanor till och från innerstan.

Under andra världskriget kom den första riktiga cykelboomen – där drygt 70 procent av alla fordon i Stockholm var cyklar.

Kornhamnstorg 1946. Vid den tiden var 70 procent av fordon i Stockholm cyklar. Foto: Stadsmuseet

Men sen kom raset. För i mitten av 1970-talet var cyklandet nere på bottennivåer i Stockholm. Plötsligt var bara en enda procent av alla stadens trafikanter cyklister.

– Med ett starkt tunnelbanenät och förorter relativt långt från innerstaden blev det svårcyklat. Särskilt som cykelbanenätet i ytterstaden inte var utformat för resor mot innerstaden utan för resor inom respektive förort, säger teknikhistorikern Martin Emanuel.

Cykeln prioriterades ner

Martin Emanuel har skrivit avhandlingen ”Trafikslag på undantag: Cykeltrafiken i Stockholm 1930–1980”. Det kraftiga cykelraset berodde enligt honom inte på en enda faktor, utan minskningen var också en följd av bilens popularitet samtidigt som staden började planera trafiken efter den.

ANNONS

På 70-talet skapades ändå stadens första cykelplan och på 90-talet byggde de rödgröna flera cykelbanor och en del cykelfält. Men det skulle dröja till 1998 innan en större cykelsatsning på innerstans stora gator kom.

Vid slottet 1939 fick cyklarna trängas med spårvagn, bilar och lastbilar. Foto: Stockholms stadsmuseum

Stockholmspartiet kommer till makten

1998 blev uppstickaren Stockholmspartiet vågmästare i Stadshuset. Efter valet bildade partiet majoritet med de borgerliga som var sugna på att regera igen i Stockholm.

– När vi kom in till förhandlingarna sa Carl Cederschiöld (blivande Moderat finansborgarråd) att han hade tagit bilen till Stadshuset, och då sett att Sveavägen ju var rätt bred, så där kunde vi nog få plats med cykelfält också sa han, säger Svante Linusson, som mellan 1998 och 2002 satt i kommunfullmäktige för Stockholmspartiet.

Det är ju för fan värre än i Kairo

Liza Marklund

Drev cykelpolitik

Svante Linusson drev tillsammans med Stella Fare och resten av partiet igenom en ny cykelsatsning där tio cykelbanor och tre cykelfält på större gator i innerstan ingick. Men kritiken mot cykelfälten blev enorm.

I kvällstidningar rasade Alice Babs dotter Titti Sjöblom mot fälten och undrade om någon var tvungen att dö innan de försvann. Och deckardrottningen Liza Marklund sa till Expressen 2002 att hon flyttat från innerstan på grund av de nya cykelfälten.

– Det gick liksom inte att färdas nånstans till slut. Det är ju för fan värre än i Kairo!, sa Liza Marklund till Expressen.

Borgerlig cykelmiljard

Svante Linusson säger att så här 20 år senare att fälten kunde varit bredare, men att olycksrisken blev mindre för cyklister när de fick egen yta.

– Och samspelet mellan cyklister och bilister blev mycket bättre, säger han.

Fälten fick till största del vara kvar och en del nya cykelbanor tillkom också på 00-talet under de rödgrönas inflytande. Och 2010 skapade borgerliga majoriteten, med Ulla Hamilton (M) och Per Ankersjö (C) i spetsen, den så kallade cykelmiljarden. Ett konceptet som övertogs av det rödgrönrosa styret 2014 – och nu ökar hojandet stadigt.

Martin Emanuel menar att SP:s cykelarbete spelat en stor roll för att få igång cyklandet i Stockholm igen.

– Delvis kan man, om man tittar på vad som hände på andra håll, kanske säga att det låg i tiden. Men samtidigt är det tydligt att det starka motstånd som partiet mötte är en indikation om att det trots allt inte skulle skett av sig självt. Så, ja, SP spelade stor roll, säger han.

Fakta

Cykelns historia i Stockholm

Första boomen

Redan på 1920-talet byggdes separata gång- och cykelbanor till och från innerstan. Och under andra världskriget fick cyklarna lite eget utrymme på gatorna även i inne i stan.

Under andra världskriget kommer första cykel-boomen, för då är 70 procent av alla fordon i Stockholm cyklar. Men sedan kommer raset och bilen tar över. I mitten av 70-talet är cyklarna bara 1 procent av fordonen.

Får cykelplan

Men i många av Europas huvudstäder började cyklandet öka igen på 70-talet. 1974 togs trafikingenjören Sven Ekman in av det socialdemokratiska styret i Stockholm för att ta fram en cykelplan även för vår huvudstad. Ekman ville se cykelfält/cykelbanor på de stora gatorna i stan, men fick nöja sig med cykelbanor på lugnare parallellgator där de inte störde bilarna.

Dennis-paketet kommer

På 80-talet slutade satsningarna på cykelinfrastruktur nästan helt i innerstan, men sedan kom Dennis-paketet där bilarna skulle ledas runt staden, något som kunde innebära mer utrymme för cyklisterna i innerstan igen.

Och cykelinsatser i innerstan gjordes också av staden för att underlätta för de som hojade. Under rödgrönsrosa majoriteten 1994-1998 skapades 46 kilometer cykelbanor, varav 11 kilometer lades i innerstan.

1998 kommer Stockholmspartiet in i KF och drev, tillsammans med de borgerliga, igenom en ny cykelplan med tio cykelbanor, men även tre cykelfält på större gator i innerstan. Kritiken mot cykelfälten blev enorm.

Billström poserar med pensel

Socialdemokraterna vände sig också mot cykelfälten och lovade att se över om de verkligen skulle finnas kvar när partiet tog över makten igen hösten 2002. Finansborgarrådet Annika Billström (S) poserade i Aftonbladet med en pensel på Hornsgatan och lovade måla över fälten efter valvinsten.

Satsningen på i första hand separata cykelbanor drevs dock vidare (även om delar av de omstridda fälten försvann några år senare) och mellan 1998 och 2006 anlades 13,4 km dubbelriktade cykelbanor och cykelvägar, 14,4 km enkelriktade cykelbanor och 18,7 km cykelfält i innerstan.

Cykelmiljarden kommer

2006-2010 prioriterades cykeln ner, men 2012 skapar alliansen med Per Ankersjö (C) och Ulla Hamilton (M) en cykelmiljard. En satsning som fortsatt under de rödgrönrosa med Daniel Helldén (MP) i första ledet.

Källa: Forskning av Martin Emanuel, forskare i teknikhistoria