Efter förra årets extremvärme: Innerstans parker är sommar-redo

Bilden visar Vasaparken i Vasastan.
Bilden visar Vasaparken i Vasastan.
Inga nya regler – men särskilda papperskorgar för engångsgrillar.
Efter förra årets extremvärme med torka och brandrisk har staden rustat innerstans parker för en ny sommarsäsong.

Förra sommaren var varm och torr och brandrisken var enorm. Många bränder rasade runt Stockholm och förbud mot engångsgrillar i parkerna infördes.

Enligt Therese Rosén, avdelningschef på parkmiljöavdelningen i norra innerstan, som har hand om parkerna på Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm blev innerstans parker medtagna av såväl det extrema vädret som det höga antalet besökare förra sommaren.

Men gräsytor som mådde dåligt har nu återhämtat sig med hjälp av avspärrningar.

Papperskorgar för engångsgrillar

Inför årets sommar har man inte vidtagit några särskilda åtgärder för just torka.

– Men vi har placerat ut särskilda papperskorgar för engångsgrillar i parkerna. Vi ska också vara tydliga när vi informerar om eldningsförbud, säger hon.

I stället satsar man på att rusta parkerna för att möta alla slags klimatförändringar.

–  Till exempel att bättre stå emot extremväder som kraftigt regn och skyfall eller torka. Parkerna är en viktig resurs i staden och kan bidra till svalka och renare luft säger Therese Rosén. 

Brandsäsongen är i gång

Årets sommar har knappt börjat men bränderna är redan här. Mellan januari och 23 maj förra året bröt 279 mark- och skogsbränder ut i Stockholms län. I år är motsvarande siffra 917.

Bara under måndagen och onsdagen förra veckan tvingades brandkåren rycka ut på 550 bränder i länet. Då var den största orsaken aspludd.