Innerstans rektorer: Strejka inte på skoltid

Greta Thunberg demonstrerar på Mynttorget utanför riksdagen
Greta Thunberg.
I dag väntas flera tusen skolungdomar klimatstrejka på Mynttorget. Men innerstans rektorer är eniga: Att delta i demonstrationen innebär ogiltig frånvaro.
– Vi har skolplikt i det här landet. Jag räknar med att alla elever är i skolan i morgon, säger Gunilla Olsson, rektor på Rålambshovsskolan.

I dag ska det strejkas för klimatet i över 90 länder, på cirka 1000 platser. Det globala evenemanget går under namnet Global Strike For Future och är inspirerat av 16-åriga Greta Thunberg.

I Stockholm håller strejken till på Mynttorget i Stockholm. Dit väntas många skolungdomar, kända artister och talare på fredagen.

Ser olika ut i landet

De senaste dagarna har det diskuterats flitigt om skolelever ska få ledigt för att delta i den globala manifestationen eller inte.

Runt om i Sverige har skolor haft olika inställning: I bland annat Sollentuna och på Gotland får elever som vill delta i klimatstrejken ingen ogiltig frånvaro. Men på till exempel Lunds kommunala gymnasieskolor har eleverna varnats för indraget studiebidrag om de strejkar.

”Beviljar ledigt för begravning”

Mitt i har ringt runt till rektorer i Stockholms innerstad för att höra hur de förhåller sig till klimatstrejken. Gunilla Olsson är rektor på den kommunala Rålambshovsskolan på Kungsholmen. Hon menar att skolstrejk inte är ett giltigt skäl för att vara ledig.

– Det är solklart. Vi har skolplikt i det här landet. Jag räknar med att alla elever är här i skolan i morgon, säger Gunilla Olsson.

Rektorn menar att skolans elever är studiemotiverade och dessutom mitt inne i en period av nationella prov.

– Jag beviljar eleverna ledigt för begravningar och annat. Inför strejken har jag inte fått in några ansökningar om ledigt, säger hon.

Vad händer om elever skolkar och klimatstrejkar?

– Då får de ogiltig frånvaro och det kommer att synas i betyget, säger hon.

”Ogiltig frånvaro”

På Ekens grundskola på Södermalm förhåller man sig likadant som på Kungsholmen. Där får eleverna också ogiltig frånvaro om de klimatstrejkar på fredagen.

– Vi har pratat om Greta och hennes rörelse i klassrummen. Vi vill att de ska bli medvetna om klimatet, men inte att de ska skolka, säger Christina Lindgren, rektor på Ekens grundskola.

Vad tycker du om klimatstrejk som fenomen?

– Jag kan tycka en sak som rektor och en sak som privatperson. Som rektor tycker jag att det är ogiltig frånvaro, säger Christina Lindgren.

Rektorn pratade om Greta i jultalet

Thomas Hultquist är rektor på Engelbrektsskolan på Östermalm. Han berättar att han beundrar Greta Thunberg och tycker att det hon gör stort. Däremot tycker han inte att klimatstrejk är ett giltigt skäl för att vara ledig.

– Lektioner kommer att pågå som vanligt. Elever som vill delta i strejken kommer att behöva skolka, då får de olovlig frånvaro, säger Tomas Hultquist.

Han menar att skolan pratar om Greta, strejken och klimatfrågor i undervisningen.

– Jag pratade om Greta Thunberg och vad hon gör i mitt jultal. Det hon gör är något beundransvärt och stort tycker jag. Sen att det inte går ihop med ledighet är en helt annan sak, säger Tomas Hultquist.