ANNONS

Dags för innerstans nior att välja gymnasium

gymnasieutbildningar
Allt från teoretiska utbildningar till praktiska.
För den rådville kan det vara läge att bege sig till gymnasiemässan i Älvsjö som drar igång i idag och pågår hela helgen.
– Mässan täcker i stort sett alla gymnasieskolor i Stockholm med omnejd, säger Catarina Oscarsson.
ANNONS

Snart är det dags för niondeklassarna att välja framtida utbildning.

Ett sätt att göra valet lite lättare är att åka till gymnasiemässan i Älvsjö, torsdag till lördag 21 till 23 november, dit mellan 30 000 och 35 000 besökare väntas.

– Det är ett viktigt ställe för alla niondeklassare att komma hit, och det är viktigt för alla skolor. Det kommer att finnas 170 utställare, mässan täcker i stort sett alla gymnasieskolor i Stockholm med omnejd, säger Catarina Oscarsson, operativ projektledare på gymnasiemässan.

Möjlighet träffa skolorna

Catarina Oscarsson säger att hon ser gymnasiemässan som ett ”fantastiskt komplement till webben” när eleverna ska välja sin framtida utbildning.

På mässan har eleverna möjlighet att träffa respektive skolor och ställa frågor om vilka betyg som krävs för, om skolan erbjuder undervisning i något specialintresse man har, om det finns yrkesutbildning, etcetera.

Bestämmer sig eleverna för gymnasieskola på mässan?

Nej, det är en lång process. Det är många frågor som avgör, som hur viktigt det är att skolan ligger nära där man bor, vilka intressen man har, och vilka betyg man har, säger Catarina Oscarsson.

Inte alla som är behöriga

I Stockholms län brukar det i snitt vara ungefär 90 procent av niondeklassarna som är behöriga till minst ett yrkesprogram på gymnasiet.

Antalet gymnasieplatser som står till buds i Storstockholm nästa läsår är ännu inte fastställt, antalet bestäms först i början av mars nästa år, efter att den första ansökningsomgången är stängd.

ANNONS

Jämför man med antalet gymnasieplatser som erbjöds till årets läsår handlar det om 29 000 platser vid kommunala och fristående gymnasieskolor i Stockholms län samt Håbo och Gnesta kommun.

Fakta

Viktiga datum i gymnasievalet

16 januari 2020: Öppet för ansökningar

17 februari 2020: Stängt för ansökningar

15 april 2020: Preliminära antagninsgränser klara

15 april 2020: Öppet för omval

15 maj 2020: Stängt för omval

1 juli 2020: Resultatet av slutlig antagning klar

Källa: Gymnasieantagningen Storstockholm