(S): Inrätta ett skönhetsråd i Sundbyberg

Peter Schilling och de älskade och hatade Tuletornen.
Peter Schilling och de älskade och hatade Tuletornen.
Vad är skönhet? Den frågan vill Socialdemokraterna i Sundbyberg ha svar på, och efterlyser ett skönhetsråd i staden.
– Det behöver inte vara Sundbybergare som sitter där, utan kunskapen kan tas in utifrån. Då får vi in ytterligare kompetens, säger Peter Schilling.

Sundbybergs stad bör inrätta ett skönhetsråd enligt modell från Stockholm. Det föreslår Socialdemokraterna i en motion till fullmäktige.

Mitt i Sundbyberg ringde upp motionsförfattaren och oppositionsrådet Peter Schilling.

Vad är skönhet?

– Vilken bra fråga. Vi tänker oss såhär att när det är ett hus måste det både vara vackert men också fylla sin funktion. Ett vackert hus kan egentligen vara två saker: det kan vara vackert i meningen att det passar in, att det harmoniserar med det som finns runtomkring.

– Men det kan också vara något som totalt bryter av, som gör att man hajar till, fortsätter han.

Rådet behövs i en stad som Sundbyberg som bygger mycket nytt, menar han. Det som triggade igång frågan hos honom är en planerad påbyggnad på ett äldre tegelhus i Lilla Alby.

– Där vill man att påbyggnaden ska vara i plåt och koppar och inte fortsätta i tegel. Det passar inte enligt min smak, och i en skönhetsanalys hade man nog kommit fram till det, säger han.

Ett skönhetsråd skulle ge mer rättvisa bedömningar, menar han.

– Annars kanske skönheten bedöms utifrån vilken handläggare det är i ärendet. Med ett skönhetsråd blir det en mer jämn bedömning i varje fall.

Peter Schilling ser gärna ett skönhetsråd fritt från politiker – istället ska fackmän utgöra rådet.

– Det kan vara esteter, ingenjörer, stadsplanerare, forskare, arkitekter, konstnärer. Personer som arbetar med form och funktion. Det behöver inte vara Sundbybergare som sitter där, utan kunskapen kan tas in utifrån. Då får vi in ytterligare kompetens,säger han.

Vilken är den vackraste byggnaden i Sundbyberg?

– Den är farlig… jag vill egentligen inte uttala mig så. Men utbyggnaden på badhuset tycker jag är vacker, det harmoniserar verkligen. Det blev jättebra.