Insamling misstänks vara oseriös

Seriösa insamlingsorganisationer ska gå lätt att kontakta och ha 90-konton. Så var det inte i det här fallet.
Seriösa insamlingsorganisationer ska gå lätt att kontakta och ha 90-konton. Så var det inte i det här fallet.
Abrahamsbergsbor uppmanades i veckan att lägga ut säckar med kläder, skor och andra prylar i säckar utanför sina portar. Uppmaningen kom från ett insamlingsföretag som misstänks vara oseriöst.

Liknande kampanjer om att lägga ut kläder och annat i påsar utanför porten återkommer då och då i Stockholm. Denna organisation uppmanade i lappar till Abrahamsbergsborna att förutom kläder även donera cyklar, verktyg, elektronik m m. Dessa föremål lovar organisationen ge vidare till utsatta människor i Ukraina och Östeuropa.

Mitt i Bromma har sökt den ansvariga organisationen utan att lyckas. Organisationen använder sig av en logotyp från den litauiska insamlingsorganisationen Aukok. En företrädare från Aukok säger till Mitt i Bromma att de inte har något att göra med någon klädesinsamling i Stockholm.

Abrahamsbergsbon Diana såg att flera lade ut säckar utanför sina portar i förra veckan.

– Det är lurendrejeri. Jag jobbar själv som volontär för en second hand inom Svenska kyrkan. Vi jobbar hårt för att få ihop pengar till välgörande ändamål. Här är det någon annan som tjänar på det, säger hon.

Tecken på att en insamlingsorganisation är oseriös är att den saknar 90-konto och när kontaktpersoner inte går att nå.