Insamling togs bort efter tjuvdumpning

Soporna fylls på trots att insamlingen på Eskadervägen är borttagen.
Soporna fylls på trots att insamlingen på Eskadervägen är borttagen.
Till slut blev tjuvdumpningen för mycket. Glasinsamlingen i Näsbypark har plockats bort.

– Det blir långt till närmsta återvinning nu, säger en granne.

Kartonger, plast och till och med soffor har dumpats vid återvinningen på Eskadervägen i Näsbypark – trots att stationen bara har varit avsedd för glas.

Till slut tröttnade Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) och bestämde sig för att ta bort glasinsamlingen helt och hållet. Den 31 mars forslades behållarna iväg.

– Det har lämnats en massa annat än glas och då gör det till slut mer skada en nytta för miljön, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

Enligt henne har företaget gjort ansträngningar för att komma till rätta med dumpningen. Men inget har hjälpt.

– Det blir så här i vissa områden. Ofta handlar det om ett företag eller någon annan verksamhet som inte sköter sig och det drar ofta med sig andra som ser att det lämnas lite allt möjligt vid stationen, säger Annica Dahlberg.

Hon berättar att de ofta försöker ta reda på vem som står för dumpningen. Exempelvis kan det finnas adresser eller företagsnamn på kartonger som dumpats och då får den skyldige vanligtvis ett brev med en uppmaning om bättring. Men på Eskadervägen har det inte gått att spåra någon tjuvdumpare.

Christina Sandström, 72, bor i området. Hon tycker det är dåligt att glasåtervinningen tagits bort.

– Det blir långt till närmaste återvinning nu. Framför­allt för äldre och dem som saknar bil är det besvärligt, säger Christina Hammarström.

Platsen där glasinsamlingen fanns tidigare är inte särskilt trevlig i dag, enligt Christina Hammarström.

– Det är skräpigt och fullt med gamla kartonger och ingen städar där, säger hon.

Hon och de andra i området hänvisas nu till Fregattvägen och Nytorps industriområde för glasinlämning. Totalt finns 19 återvinningsstationer i Täby. Av dem är tolv kompletta medan övriga är singelbehållare för till exempel glas.