Insändar-Bertil om Valborg: Kom älskade vår!

Bertil Monegrim har i alla år varit på majbrasorna i Hässelby.
Bertil Monegrim har i alla år varit på majbrasorna i Hässelby.
Bertil Monegrim längtar efter Valborg.
Bertil Monegrim längtar efter Valborg.
Om en vecka tänds brasorna. Vällingbys egen lokalkändis Bertil Monegrim älskar det mesta, men just vid Valborg sprakar han till extra mycket.
– Valborg är en underbar tid, säger han.

Bertil Monegrim torde vara en av Sveriges största insändar-skribenter. 50 000 insändare har det blivit fram tills nu och fler lär det bli. Bertil säger själv att han skriver uppmuntrande, om människans godhet och fina sidor. Inför Valborg har han hört av sig till Mitt i för att hylla Valborg. I 64 år har han bott i Vällingby, han går årligen till majbrasan och ska naturligtvis gå i år.

– Jag älskar gemenskapen, barnen, kompisarna. Jag har varit på alla majbrasorna i Hässelby. Och så värmer det från brasan, säger Bertil Monegrim.

Många som kommer har man kanske inte träffat på ett par år

Bertil Monegrim

Bertil tycker att traditionen har förändrats lite, men inte nämnvärt. Han hoppas traditionen ska fortleva.

– Många som kommer har man kanske inte träffat på ett par år, säger Bertil Monegrim.

Här är en av Bertil Monegrim texter:

EN TRADITION VÄRD ATT BEVARA

Tänk att stå vid en Valborgsmässoeld och höra vacker sång, och glädjas åt den värme som den ger. Kanske kvällen är kylig men traditionen vill vi hålla vid liv. Glada barn kastar kvistar på elden och några skjuter smällare, och lotteriståndens lyckohjul snurrar. Säga vad man vill om Sverige, men vi har goda traditioner att bevara på många områden, och det är inte bara studenter som har lyckliga dar.  

VALBORGSMÄSSOTID

Vi samlas runt en vacker brasa,  och sjunger in en ny vår.  Då vintern ut ska rasa,  och vi sommarlängtan får.    Björkarna börjar få nytt liv,  och blommor har redan slagit ut.  För de bryr sig inte om människors kiv,  eller om det luktar krut.    Det är så skönt att finnas till,  och vem har inte längtat efter det här.  Små ulliga moln och fåglars vackra drill,  och en klarblå himmel med en sol så kär.  

VÅRKÄNSLOR

Kom älskade vår,  och möts av min famn.  Snart allt i blom står,  och jag viskar ditt namn.    Jag vill se sjön blå,  och ängarna gröna.  Jag i givakt för dig stå,  kom du älskade sköna.    En fågel snart tittar ut,  ur holken där de satt bo.  För nu är den kalla vintern slut,  och fågelungar i kärlek bygger en bro.