Insändare: ”Nya arkitekturen är på u-landsnivå”

Här byggs nya Slussen, som enligt insändarskribenten kommer att bli "en dysfunktionell t-korsning med rödlysen och slusstopp. En sten- och betongöken utan växtlighet."
Här byggs nya Slussen, som enligt insändarskribenten kommer att bli "en dysfunktionell t-korsning med rödlysen och slusstopp. En sten- och betongöken utan växtlighet."
Södra station – ett område vars arkitektur insändarskribenten inte uppskattar.
Södra station – ett område vars arkitektur insändarskribenten inte uppskattar.

”Vad har hänt med Stockholms arkitektur de senaste decennierna? Hur kunde den konsekventa utformningen hamna på u-lands- och bananrepubliksnivå?

Det finns gott om avskräckande och plågsamma exempel. Ofta med utländska ”stjärnarkitekter” inblandade.

Bofills båge – fascistarkitektur på Söder! Moderna museet – fick byggas om direkt. Söder Torn – ”förbättrades” av politiker. Oj, vad högt det hade blivit och ”stuckit ut” annars. Water Front – say no more. Någon som sett storögda beundrare av verket? World Trade, Water Front, Tower hit och Mall dit. Naturligtvis med utrikiska namn.

Allt detta utstickande, landmärkande och sättande på kartan. Allt påhejat av diverse centerpartister.

Plåtklädda industrifasader på bostadshus verkar vara en bubblare. Rosenlundsgatan och Liljeholmskajen. Naturligtvis helt befriade från utsmyckning. Man bävar för hur det kommer att se ut vid SL-garaget på östra Söder. Förmodligen en förort innanför tullarna, igen. En pendang till Lilla Östberlin, och det sjaskiga 80-talslågmärket, Södra Station. Little Fittja?

Det nya Nobelcentret – ett nyrikt blänkande kebabpalats. Hörde jag någon säja ”stjärnarkitekt”? Varför inte bygga i Husby eller Tensta?

Och kronan på verket: Nya Slussen – en dysfunktionell t-korsning med rödlysen och slusstopp. En sten- och betongöken utan växtlighet.

Men hurra: En tiofilig motorväg mot Gamla stan, som alla har önskat sig! Allt detta för 12 miljarder. Glädjekalkyl, någon? Men sätt i gång bara, så är det bara att mjölka ut mera. Det luktar ju piss på Slussen, och då måste det få kosta. Hälften hade räckt enligt Plan B. Då hade det blivit 6 miljarder över, till en och annan bostad. Men Skanska skrattar hela vägen till banken.

Vilken arkitektonisk misär runt Centralen! Huvaligen! Och kan man säga annat än att Hornstull är fult?

Har man narkolepsi på Skönhetsrådet eller har man bara sovit på jobbet? Det är dags att höja blicken och se vad som händer med staden. Existerar någon stadsplanering, värd namnet?”

Country Gentleman