Insändare: ”Östanå slott behövs”

Slottet förtjänar ett bättre öde än att säljas till penningstinna riskkapitalister, anser skribenten.
Slottet förtjänar ett bättre öde än att säljas till penningstinna riskkapitalister, anser skribenten.

Östanå slott förtjänar ett bättre öde än att säljas till penningstinna riskkapitalister och sedan bebyggas med lyxvillor för de välbeställda. Tänk om Östanå kunde bli ett utflyktsmål öppet för alla. Här finns möjligheter att skapa en oas för alla åldrar med stort utbud av attraktioner allt ifrån lekparker, sagostig och minizoo för de små till restauranger, hantverksbodar och konstutställningar för de äldre.

Närheten till Wira och Ljusterö stärker dragningskraften till Östanå och vice versa. Att öka tillgängligheten med båtbrygga och att anlägga badstrand skulle ytterligare locka till besök.

Hågelby slott, som ägs av Botkyrka kommun, kan tjäna som föredöme. Att någon privat intressent vill bevara kulturarvet Östanå och göra det attraktivt för alla är nog tyvärr att hoppas på för mycket. Österåkers kommun borde köpa och rusta upp fastigheten. Besöksnäringen skulle få ett fantastiskt tillskott. Upprustning och drift av Östanå kommer att skapa många arbetstillfällen till fromma för hela bygden.

Ekonomiskt kanske kommunalskatten övergångsvis behöver justeras något om det inte finns tillräckligt med donatorer eller möjligheter till statligt stöd.

BG

Tidigare nyhet: Östanå slott blir ditt – för 35 miljoner

Skriv en replik. Klicka här!