ANNONS

Insändare: ”Seniorerna sätts på undantag”

Insändaren är kritisk till att seniorer förväntas åka på aktiviteter med egen bil eftersom kollektivtrafiken fått allt färre avgångar. Detta går ut över miljö, tillgänglighet och seniorer utan bil och körkort.
ANNONS

Sommarmorgon med kaffe, morgontidning och fågelkvitter är oslagbart. Men som alla andra behöver vi seniorer omväxling. Det blir allt svårare att, utan egen bil, ta sig till en aktivitet och hem igen på grund av kollektivtrafikens turlistor med allt färre avgångar för ”icke arbetsresor”.

Samtidigt uppmanas vi seniorer att åka på tider när det är få resenärer. För oss är det en nedåtgående spiral. Miljön sätts på undantag. Tillgängligheten sätts på undantag. Seniorer utan bil och körkort sätts på undantag.

Organisationerna sätts på prov för att arrangera trevliga träffar med livskvalitet för den seniora delen av befolkningen. Vi förväntas köra våra egna bilar till aktiviteterna, eftersom bussarnas/pendeltågens/t-banans tidtabeller inte främjar vårt användande av kollektiva färdmedel till träffar eftermiddagar och kvällar.

Det är ännu svårare just sommaren 2016 i Järfälla på grund av spårutvidgningen. Att då ta buss till Stockholms city med två–tre byten och en tidsåtgång på minst 60 minuter enkel resa kräver mycket av oss. Det kan dessutom ta 1 timme från Kallhäll till Jakobsberg (med pendeltåg 5 minuter), så det finns all anledning för oss att åka privat bil. Problemet är dock att många äldre seniorerna inte har körkort. De blir hänvisade till de turlistor som gäller.

Det är ingen överraskning att vi skulle välkomna direktbussar från våra stadsdelar till Stockholm C. Det behövs både under vardag och helg, för alla. Det sparar miljön. Det främjar tillgängligheten. Det skulle minska risken för ensamhet under årets ljusa månader, när familj och vänner är bortresta. Med glada seniorer blir livet lättare för alla involverade och vi seniorer blir friskare. En väl fungerande kollektivtrafik med valmöjlighet för både arbetsresor och resor till aktiviteter på dagtid är en pusselbit.

Anita Gröning Persson, ordförande SPF Seniorerna Järfälla

Bo Johansson, ordförande Samarbetsorganisationen PRO Järfälla

Georg Örtenstedt, Riksförbundet Pensionärsgemenskap

ANNONS
Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte? Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder vi vill ha många foton! Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.