ANNONS

Lyckade insatser på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus.
Jenny Arhammar.
Jenny Arhammar.
Danderyds sjukhus fick ta emot offer från terrordådet i Stockholm. Trots akutläget genomfördes insatserna på ett bra sätt, enligt ansvarig chef.
ANNONS

Under fredagens terrordåd fick Danderyds sjukhus ta emot skadade personer. Trots att en sådan här attack aldrig inträffat förr kan läkarna och övrig personal på sjukhuset summera sina insatser som väl genomförda. Det säger verksamhetschef på anestesi och intensivvården vid Danderyds Sjukhus, Jenny Arhammar som under fredagen ingick i stabsfunktionen. Danderyds sjukhus har runt 250 akuta besök om dagen och de som kom in under fredagen påverkade inte helheten i stort. Däremot förberedde sig sjukhuset för att kunna ta emot många.

– Vi är ett akutsjukhus och är vana vid att hantera skador som kan vara livshotande. Det som var speciellt nu var att det var ett katastrofläge. Samtliga inblandade genomförde en exemplarisk hantering av ett läge vi inte trodde vi skulle hamna i. Jag är så tacksam och stolt över allas insatser. Det är sådana här gånger man blir varse om de goda krafterna hos oss människor, säger Jenny Arhammar till Mitt i.

En av anledningarna till att Jenny Arhammar tror att det gick så bra var att Stockholm läns landsting (SLL) så sent som i oktober genomförde en omfattande övning där hantering av många skadade och döda ingick. Klockan 15:30 på fredagen gick Danderyds sjukhus in i högsta beredskap. Den upphävdes under lördagen men den psykologiska katastrofledningen hade jour hela helgen.

– Förra årets övning gjorde så att vi kunde hantera det här så bra. Det vi gjorde då var ett liknande scenario med flera skadade och döda. Därefter gjorde vi översiktlig genomgång vilket gav oss erfarenhet vi kunde dra nytta av nu. En exemplarisk hantering av ett läge vi inte trodde vi skulle hamna i, säger Jenny Arhammar.

Under fredagen anmälde sig många personer i olika roller till sjukhuset och ställde upp och arbetade. Inte bara läkare och sjuksköterskor utan även psykologer och administrativ personal. Jenny Arhammar upplevde stämningen på sjukhuset som lugn, samlad och effektiv. För eventuella anhöriga hade sjukhuset kyrkan öppen där oroliga kunde lugnas med psykologer på plats.

– Vi hade till och med de som kom hit och erbjöd sig att laga mat.

Nu väntar efterarbetet under denna vecka där medarbetarna ska fångas upp och prata om deras reaktioner till det inträffade.

– Nu ska vi titta på vad som gick så bra vilket också är ett tillfälle där vi kan dra lärdom. Det är viktigt att utvärdera även de lyckade insatserna så vi vet vilka saker vi ska behålla, säger Jenny Arhammar.

ANNONS