Insatserna ska skapa trygghet

Vandrarna i Bro är en liten men tapper skara med stort engagemang.
Vandrarna i Bro är en liten men tapper skara med stort engagemang.
Flera lampor är trasiga längs gångbanorna vilket skapar en känsla av otrygghet.
Flera lampor är trasiga längs gångbanorna vilket skapar en känsla av otrygghet.
Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Bro centrum har för många blivit förknippat med otrygghet och polisen har klassat platsen som ett utsatt område. I sina medborgarlöften har polisen och kommunen lovat att vara mer synliga i Bro för att skapa trygghet. Under året genomför de åtta synlighetsvandringar på orten.

Det är en småruggig torsdagskväll och på fritidsgården i Broskolan syns inga ungdomar till. I stället har här samlats femton vuxna som ikväll gör en gemensam insats för att synas och skapa trygghet på stan.

Skaran består av volontärer, polis, politiker och kommunens ungdomsstödjare. Alla ska strax ut och nattvandra, även om klockan bara är 18 på kvällen. Tanken är att visa för de boende i kommunen att det finns trygghetsskapande resurser och att förebygga brott.

– Uppdraget är synlighet, vi vandrar runt som vanligt, säger polisen Eva-Lena Brodin till de samlade.

Medborgarlöften om trygghet

Efter många oroligheter under 2016, såsom bilbränder, skadegörelse och rån, gick polisen och kommunen i december ut med flera medborgarlöften för att skapa trygghet i Bro. Dagens synlighetsinsats är en del av dessa.

Några som har stor erfarenhet av nattvandring är volontärerna i organisationen Vuxna på gång som finns i hela kommunen. I Bro är det en handfull aktiva eldsjälar som ser till att det finns vuxna på stan i stort sett varje helg.

– Vi är en tapper skara som kämpar. Vi vill bli fler. 20 stycken till skulle göra stor skillnad och innebära att vi kan bli tre eller fyra grupperingar som rör sig i olika områden, säger Lars Porsemyr som är en av nattvandrarna.

Mest pappor som nattvandrar

Han drar upp dragkedjan till sin röda nattvandrarjacka och sällar sig till de tre andra nattvandrarna Kimmo Lindstedt, Jonas Ekdahl och Giovanni Tacchi. Det är framför allt pappor som nattvandrar i Bro.

– Drömmen vore om vi kunde få en grupp som speglar samhället, säger Kimmo Lindstedt som också är politiskt engagerad i kommunfullmäktige. Vuxna på gång är dock en politiskt obunden organisation öppen för alla.

Behövs fler vuxna på stan

Gruppen av röda jackor går ut från fritidsgården och svänger vant ner på Fjärilsstigen. Promenaden går i lugn takt längs med gångbanorna och nattvandrarna hejar på de flesta som går förbi.

– Tjena, är allt bra ikväll?
– Hej hej, allt är bra.

Nattvandrarna tror att om fler vuxna rörde sig på stan skulle ungdomsbrotten bli färre – anonymiteten skulle försvinna.

Samtidigt tycker de att det lätt målas upp en schablonartad bild av de ungdomar som rör sig ute på orten.

– 98 procent av alla vi möter är positiva. Sedan finns det en liten grupp med dålig attityd som inte vill ha med oss att göra, säger Lars Porsemyr.

”Måste ta känslan på allvar”

Efter ett varv kring Fjärilsstigen går promenaden tillbaka till Bro centrum där kvällens vandrare börjat samla ihop sig igen. En av dem är kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) som nattvandrat i många år.

– Det har varit en räcka händelser i Bro och kommunmedborgare uttrycker att de är oroliga. Den känslan måste man ta på allvar, säger hon.

Fakta

Trygghetsskapande insatser i Upplands-Bro

Polisen och Upplands-Bro kommun genomför åtta synlighetsinsatser under året tillsammans med volontärer

De går också trygghetsvandringar för att inventera otrygga platser

Kommunen rekryterar trygghetsvärdar som ska stötta nattvandrare och med bil finnas tillgängliga i hela kommunen

Fler nattvandrare till Vuxna på gång rekryteras i Bro, Brunna och Kungsängen

Sedan 2010 finns Grannstödsbilen – en frivilligorganisation som förebygger inbrott

Upplands-Bro kommun har slutit ett avtal med Fryshuset för att jobba med unga i riskzonen

En trygghetssamordnare har anställts av kommunen

Källa: Upplands-Bro kommun