Insekter på menyn stoppades av kontrollanter

En tillfällig popup-restaurang på Sergels torg ville servera insekter. Men miljöförvaltningarnas livsmedelskontrollanter stoppade serveringen.

– Man vet inte, det här är inte undersökt om det är ofarligt livsmedel, säger livsmedelskontrollens enhetschef Emma Nordvik till SVT Nyheter Stockholm.

Det var en tillfällig popup-restaurang som ville att besökarna skulle få prova ”framtidens mat”, nämligen frystorkade insekter. Bland annat ville restaurangen servera mjölmask, gräshoppor och syrsmjöl. Men nu har Livsmedelsverket och Stockholms livsmedelskontrollanter stoppat serveringen.

– Det finns ett regelverk som säger att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa inte får serveras, säger Emma Nordvik, enhetschef på på Stockholms livsmedelskontroll, till SVT Nyheter.

Hon menar att det kan finnas risker med allergier som man inte känner till då det inte är ett undersökt livsmedel inom EU.

Samma restaurang serverade insekter även förra året och fler restauranger har tidigare serverat insekter i Stockholm. Men då har det inte stoppats. Enligt Emma Norvik beror detta på att de berörda restaurangerna inte har frågat om tillstånd.

Popup-restaurangens arrangör är förvånad över beslutet.

– Framtidens mat engagerar och därför är det extra ledsamt, säger Andreas Tapper, skadedjursexpert på företaget som anordnar provsmaks-dagen på Sergels torg i Stockholm, till SVT Nyheter.