ANNONS

Insektsätande förbjudet i staden

Sälja insekter som käk är olagligt
Sälja insekter som käk är olagligt
Försäljning av insekter som mat är förbjudet. Det slår staden fast.

Kan vara hälsofarligt, är motiveringen.
ANNONS

Äta myror? Kittlar dödsskönt i kistan! Även om det kanske inte blir som i djungelboken är ätbara insekter en ny trend på den internationella matscenen. Den kanske lite äckliga råvaran ses som ett klimatsmart proteinalternativ till annat kött.

Men insekter får inte säljas som livsmedel i Stockholm. Det stod klart när ett företag nyligen stoppades från att sälja mjöl av syrsor i staden.

Nu har stadens miljöförvaltning, på uppdrag av politikerna, förtydligat varför insektskäkande för närvarande är olagligt.

Enligt rapporten måste alla nya livsmedel godkännas av EU innan de får säljas som just livsmedel. Eftersom de ätbara insektsarterna är ungefär 8000 och ingen ännu är godkänd måste staden också säga nej, enligt förvaltningen.

”Försiktighetsprinciper och säkerhetsaspekter beträffande potentiella hälsofaror med livsmedel utgör fundamentet för reglerna som gäller än i dag.” skriver förvaltningen i rapporten.

Samtidigt rekommenderar man en annan diet för den som vill vara klimatmedveten: Vegetarisk.

”Redan idag kan alltså alla människor redan äta klimatsmart mat utan att behöva hitta nya alternativa källor till näring.” skriver förvaltningen i rapporten.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.