ANNONS

Inspektörer från Ivo gjorde oanmälda besök vid länets akuter

Danderyds sjukhus och Södersjukhuset
Danderyds sjukhus och Södersjukhuset var två av de sjukhus som fick påhälsning på onsdagen. Arkivbild.
Under onsdagen så vandrade inspektörer från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, in på länets sex akutmottagningar – vid samma tidpunkt, rapporterar Dagens Nyheter.
ANNONS

– Vi tog alla sex sjukhusen på en gång, så mellan klockan 14 och 15 var tolv inspektörer ute samtidigt. Vi tyckte att det var bra att titta på dem samtidigt och komma oanmälda, säger Ann Fagerlind, handläggare på Ivo till Dagens Nyheter.

Inspektörerna intervjuade både chefer, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på akutmottagningarna.

Tittar närmare på särskild patientgrupp

I det nu pågående arbetet har Ivo valt att rikta sin uppmärksamhet mot den grupp patienter som kommer till akuten och av läkare bedöms vara i behov av att läggas in – men som sedan blir liggandes kvar på akutmottagningarna.

– Vi ställde frågor om man hade någon ansvarsfördelning för den här patientgruppen – om de fått dryck och mat och mediciner, och om någon tittar till dem där de låg. Samtidigt ville vi veta om det skrivs avvikelser när patienterna inte får det de behöver, säger Ann Fagerlind till tidningen.

Lugnt på akuten vid inspektörernas påhälsning

Vid Ivo:s besök ska den samlade bilden vara att det var lugnt då inspektörerna besökte sjukhusen.

Även om myndigheten tagit del av en rad berättelser från helgerna som varit och den extremsituation som rådde, så understryker Ann Fagerlind att onsdagens inspektion inte genomfördes mot bakgrund av dessa.

Därför besöker man akutmottagningarna

Inspektionen är en uppföljning av Ivo:s senaste besök hos akutmottagningarna i Stockholm vilket man gjorde 2017-2018. Arbetet man gör nu syftar också till att följa upp hur sjukhusens akutmottagningar hanterar patientgruppen Ivo valt att fokusera på.

ANNONS