Inspelat hot fällde 22-åring i rätten

En 22-årig Åkersbergabo hotade en annan man med stryk ”varje dag” om han inte betalade en påstådd knarkskuld.

Nu har 22-åringen dömts för försök till utpressning.

”Du kan sluta glida runt i Berga. Det kommer inte att gå. Du kommer att få stryk varje dag du är ute. (…) Jag skiter i vad du säger! Jag ska ha de där fem laxen. Förstår du?”.

Orden är Åkersbergabons egna när han i telefon hotade en annan yngre man. Vad Åkersbergabon inte visste var att samtalet spelades in. Hoten handlade enligt domen om en påstådd skuld på 5 000 – från början 20 000 kronor – som Åkersbergabon krävde att få in. Pengarna ansåg han sig ha rätt till, eftersom kamrater till den yngre mannen stulit cannabis i samband med en narkotikaaffär något år tidigare i Åkersberga.

Men i slutet av juli valde den yngre mannen och hans kamrat, som också blivit hotad, att gå till polisen.

Attunda tingsrätt dömde 22-åringen för försök till utpressning. Dessutom dömdes mannen för att i mitten av juni ha misshandlat en annan jämnårig man på Sågvägen.

Enligt domen besökte offret en verkstad när två bilar plötsligt dök upp. 22-åringen klev ur en av bilarna och gav sig på mannen med knytnävsslag, medan resten av gänget – fem till åtta andra personer – ”flinade och hejade på”.

Vad motivet till misshandeln var är inte känt och offret säger sig inte haft något otalt med 22-åringen.

Den dömde mannen, som nekat till samtliga brott, friades däremot från åtal om häleri. När han greps hade han 25 stycken färgade 100-lappar på sig. Men rätten ansåg inte det bevisat att 22-åringen begått något brott i det fallet.

22-åringen, som tidigare dömts flera gånger, och i våras avslutade ett tidigare fängelsestraff dömdes av Attunda tingsrätt till sex månaders fängelse.

Han ska också betala skadestånd till den misshandlade mannen. 22-åringen har överklagat domen.

Du kan sluta glida runt i Berga. Det kommer inte att gå. Du kommer att få stryk varje dag du är ute.22-åringen