Inspirerades av andra kvinnoöverfall

I stället för att ta bussen till sitt arbete bestämde sig den 22-åriga mannen från Järfälla för att våldta en kvinna.

I rätten har han berättat att han inspirerats av andra liknande överfall.

Det var en dag i slutet på december förra året som den 22-årige mannen från Järfälla var på väg till sitt arbete. I Kista skulle han byta buss, men bestämde sig i stället för att följa efter en kvinna.

I förhör har han berättat att han inspirerats av andra uppmärksammade fall där kvinnor överfallits.

På en gångväg i Kista slog han till mot kvinnan, brottade ner henne och började släpa in henne i en skogsdunge där hans plan var att våldta henne. Men kvinnan gjorde motstånd, skrek och lyckades så småningom göra sig fri.

Polisen har senare hittat en handske hemma hos mannen med kvinnans DNA på. Han döms nu för våldtäktsförsöket.

Senare samma dag återvände han till samma plats och började återigen följa efter en kvinna. I närheten av hennes hem grep han tag i henne och drog ner henne på marken. När hon skrek höll han för hennes mun.

När kvinnan gjorde motstånd slet han till sig hennes väska och sprang.

Men han kom inte långt.

En närstående person till den överfallna kvinnan kunde snabbt hinna upp honom och hålla honom kvar tills dess att polisen kom till platsen. Åklagaren har velat döma mannen för försök till våldtäkt, men mannen nekar till det och döms i stället för rån.

I samband med rättegången har också mannens psykiska hälsa utretts. Det har visat sig att han lider av en allvarlig psykisk störning. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.