ANNONS

Inspirerar att skapa med tyger

Annika Messing och Kicki Persson lutar sig mot kuddar, klädda i second hand-tyger. Ett bebislapptäcke skymtar också.
Annika Messing och Kicki Persson lutar sig mot kuddar, klädda i second hand-tyger. Ett bebislapptäcke skymtar också.
Vadderat fodral till dator eller Ipad.
Vadderat fodral till dator eller Ipad.
Bebismobil med ugglor.
Bebismobil med ugglor.
Lunchpåse, lagom stor för pengar, nycklar och mobil.
Lunchpåse, lagom stor för pengar, nycklar och mobil.
För ett par år sedan peppade Bandhagenbon Annika Messing mängder av svenskar med sin virkbok ”Välkommen till virkligheten”.

Nu är hon tillbaka med inspirationsboken ”Syjunta”, ihop med syfantasten Kicki Persson.
ANNONS

De flesta har väl någon gång sytt en gympapåse i slöjden. Sytt ihop två tygstycken och – med lust eller möda – broderat sitt namn i ena hörnet och gjort handtag av snören.

Sedan blev det kanske inte så mycket mer. Läraren lyckades inte locka fram någon varaktig skaparlust – och det mesta finns ju faktiskt att köpa.

Så är det för många. Men inte för alla. Sedan flera år går en våg av handarbetsglädje genom Sverige.

– Vi lever i en tid när allt ska gå fort och det mesta är digitaliserat. Det gör att människor finner ro i att sy, sticka, virka och brodera, säger Kicki Persson och får medhåll av Annika Messing.

– Det är meditativt att handarbeta när man suttit framför datorn hela dagen. Jag tänker väldigt bra när jag gör något med händerna.

Det är Kicki Persson som sytt de flesta tingen i inspirationsboken ”Syjunta – 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv”. Hon ordnade en liten syhörna hemma i Alphyddan i Nacka och skred till verket med allt från necessärer, pekböcker och sittdynor till datorfodral, väskor och boaormar.

– Vi har skapat basmönster som alla klarar av att följa. Tanken är att man ska kunna sy en sak under en kväll, så att den inte blir liggande, säger hon.

På ett soffbord i studion finns många av bokens prylar framdukade. En necessär av vaxduk, blå med vita prickar, påminner om gångna tiders papiljottpåsar.

En liten ”lunchpåse” rymmer nycklar, pengar och mobil – praktisk för alla som inte vill släpa på en väska under rasten. Tyget för tankarna till lingonskogar och känslan är retro. Det är medvetet. Kicki Persson och Annika Messing har hittat de flesta tygerna på loppis eller i second hand-butiker. Eller så har de fått dem till skänks. Det äppelmönstrade tyget till ett vadderat datorfodral, till exempel.

ANNONS

– Jag fick tyget av en bekant i Dalarna som rensat ut ett hus. Jag tror att det har varit en gardin. De visste att det kunde intressera mig, berättar Annika Messing.

Annika Messing har formgett och illustrerat boken.

Några saker har hon också sytt – men det är virkning som är hennes stora passion. 2010 gav hon ut virkboken ”Välkommen till virkligheten” som blev en framgång. Nu hoppas hon att ”Syjunta” ska inspirera lika många – både nybörjare och läsare som är mer vana att sy.

– Mönstren är enkla men den som vill kan vidareutveckla dem på egen hand, säger hon.

Fakta

Författare som virkar och syr

Namn: Annika Messing, grafisk formgivare och virkfantast. Kicki Persson, produktionsledare och syfantast.

Bor: Annika bor i Bandhagen med sambo och två barn: 1 och 5 år. Kicki bor i Alphyddan med sina två barn, 3 och 9 år.

Aktuella: Ger ut boken ”Syjunta – 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv” (på förlaget Ordalaget).

Mer inspiration: Annika Messing har också bloggen virkverket.blogspot.com.