Hund instängd i varm bil – polisen ryckte ut

Hund i bil
Polisen brukar årligen varna för att aldrig lämna hundar eller andra djur i bilen. Hunden på bilden är inte den hund som omnämns i artikeln.
Flera personer i Hägerstensåsen slog larm om att en hund satt instängd i en varm bil i solen.
Efter en stund dök även ägaren upp och kunde släppa ut hunden, som efter omständigheterna mår bra.

Flera personer slog klockan 12.18 på måndagen larm om att en hund satt instängd i en bil i Hägerstensåsen. Rutorna var lite nedvevade, men bilen stod i direkt solljus och hunden verkade inte må bra i värmen. Ägaren gick inte att nå och en polispatrull ryckte ut.

Historien slutade dock lyckligtvis gott för hunden i det här fallet. Vid 13-tiden uppgav polisen att hundägaren kommit till platsen medan patrullen var där.

”Hon är informerad enligt alla konstens regler om vad som gäller om att ha djur i en varm bil. Hunden mådde efter omständigheterna bra och piggnade till då den kom ut från bilen”, skriver polisen på sin hemsida.

Djur kan drabbas av värmeslag

Polisen brukar varje år varna för att lämna hundar och andra djur i bilen. Oavsett om bilen står i skuggan och om man har en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt.

Hundar kan heller inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt och svettats inte som vi människor. När värmen stiger ökar hundens flåsande och syret i bilen minskar, enligt Svenska Kennelklubben.

Inte bara temperaturen utomhus, utan även luftfuktigheten påverkar. Ju högre luftfuktighet, desto fortare blir djuret överhettat och i värsta fall kan det dö av värmeslag.

Fakta

Så bör du agera om du ser ett djur i en varm bil

  • Försök hitta ägaren av bilen
  • Kontakta polisen
  • Notera registreringsnummer
  • Notera klockslag och tidpunkter
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel
  • I nödfall krossa rutan (om möjligt ha ett vittne)
Källa: Polisen