Välj ditt område
Sonen ville spränga muren till centralfängelset i Aleppo, Syrien.
Sonen ville spränga muren till centralfängelset i Aleppo, Syrien.

Gav instruktioner om bomb – frias

Brott / Nyheter En man från Järfälla gav instruktioner om bomber till sin son i Syrien. Nu frias mannen från anklagelser om terror-utbildning.

Det var under vintern 2013-2014 som en 21-årig man befann sig i Syrien. Hans pappa, en man i 45-årsåldern från Järfälla, har erkänt att han gett sonen muntliga råd, anvisningar och skriftliga skisser om hur han skulle genomföra ett sprängdåd.

Han åtalades därför för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet – en lagstiftning som kom 2010.

Pappan har en militär bakgrund och har deltagit i flera krig. Även sonen ska redan i de tidiga tonåren ha stridit tillsammans med sin far och lärt sig hantera minor och sprängämnen.

Vid tidpunkten för tre år sedan befann sig sonen i Aleppo i Syrien för att strida. Enligt åtalet ville han spränga ett hål i centralfängelsets mur för att frita fångar, och det är detta attentat som pappan rådgjort med sonen om.

I veckan friades pappan. Attunda tingsrätt menar att för att sprängningen ska utgöra ett terrorbrott måste syftet vara att injaga skräck i en befolkning – och att det i detta fall snarare rörde sig om att frita fångar. Därför frias Järfällamannen.

Den 21-åriga sonen dödades i strider i Syrien kort därefter.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Linjen körs från och med 2017 av Waxholmsbolagets egna båtar
Nyheter

Succé för Nordsydlinjen i sommar

Morgonkollen

Rånare greps i Nacka tack vare vittnen

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan