ANNONS

Autistiska Ida får inte ägna sig åt musiken

Ida Jareman vann Väsbys melodifestival 2012.
Ida Jareman vann Väsbys melodifestival 2012.
Ida Jareman har autism och lättutvecklingsstörning, men vill kunna satsa helhjärtat på musiken. Nu har hon hittat en dagverksamhet hon vill gå på – i Stockholms kommun. Därför säger Upplands Väsby nej.
ANNONS

22-åriga Ida Jareman har redan hunnit skaffa sig meriter på musikscenen. 2012 vann hon nämligen Väsbys melodifestival.

– Sjunga och dansa är det bästa jag vet, säger Ida Jareman.

Men vägen till drömmen är inte helt rak. Ida har diagnoserna autism och lätt utvecklingsstörning. Upplands Väsby kommun kan inte erbjuda musikalisk dagverksamhet, för personer i Idas situation, vilket vi på Mitt i skrev om redan för två år sedan.

Nu har Ida hittat den dagverksamhet hon vill gå på. I Stockholm finns dagverksamheten Unika med musikalisk inriktning. Men Upplands Väsby kommun sätter stopp. De vill inte skriva ett så kallat individavtal med Unika, vilket hindrar Ida från att gå på dagverksamheten i Stockholm.

– Jag har kompisar på Unika. De är väldigt sjysta. Jag skulle verkligen vilja gå där, men kommunen säger nej. Jag tycker de ska ändra sig och min mamma kämpar hårt, berättar Ida som varit på Unika och och hälsat på.

Det är konstigt att en pojke i Väsby har blivit beviljad

ANNONS

Erika Himlasjö, mamma

Enligt Idas mamma Erika Himlasjö har kommunen sagt att de har en liknande dagverksamhet i Upplands Väsby.

Dessutom har en pojke, som enligt Erika har liknande funktionshinder som Ida, blivit beviljad att gå på Unika av Upplands Väsby kommun.

– Vart finns den fysiskt? Det finns inget som liknar Unika i Väsby. Det är konstigt att en pojke i Väsby har blivit beviljad att gå på Unika, samtidigt som de nekar Ida.

Ingen valfrihet inom LSS

I Upplands Väsby kommun finns ingen valfrihet inom LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det gör den däremot i många andra kommuner.

LSS ska främst säkerställa att personer i Idas situation får ”goda levnadsvillkor”, menar Susanne Johansson, som är enhetschef för LSS-handläggarna i Upplands Väsby.

– Vi pratar om goda levnadsvillkor. Man kan ju ha ett intresse som man även kan utöva på fritiden. Det behöver ju nödvändigtvis inte vara på jobbet.

Det är en rättvisefråga också

Susanne Johansson, enhetschef

Hon bekräftar att det idag inte finns någon daglig verksamhet med musikalisk inriktning i Väsby.

Unika har tidigare haft individavtal med Upplands Väsby kommun, gällande en annan person. Det bekräftar en tidigare enhetschef på Unika. Men det hör till ovanligheten, menar Susanne Johansson.

– Jag kan inte gå in i enskilda ärenden, men det ska till något jättespeciellt om vi går in och gör individavtal. Det kan ha att göra med att vi har någon placerad på annan ort i landet, eller så kan det vara att personen har en funktionsnedsättning som vi inte kan tillgodose inom vår egen dagliga verksamhet.

Vad är det stora problemet med att låta en person i Idas situation gå på en dagverksamhet i en annan kommun?

– Det är en rättvisefråga också, naturligtvis. Vi tillämpar inte LOV. Kommunen säger att det inte finns valfrihet i de här delarna inom LSS. Då måste vi också vara konsekventa.

ANNONS