ANNONS

Inte bara mild vinter bakom färre olyckor

Oskar Garberg brukar gå med sonen Olle i barnvagnen till och från förskolan. ”Jag har tänkt att det inte alltid varit så bra plogat, då är det extra svårt med barnvagnen.”
Oskar Garberg brukar gå med sonen Olle i barnvagnen till och från förskolan. ”Jag har tänkt att det inte alltid varit så bra plogat, då är det extra svårt med barnvagnen.”
Själv har Sheila Eberoth, 82, från Larsberg klarat sig men hon känner flera som har ramlat och skadat sig.
Själv har Sheila Eberoth, 82, från Larsberg klarat sig men hon känner flera som har ramlat och skadat sig.
ANNONS

Färre Lidingöbor halkade förra året så illa att de var tvungna att uppsöka sjukvård, enligt statistik från Strada-registret dit alla olyckor kända av polis eller sjukvård rapporteras in.

Under vintersäsongen 2014 (januari–mars och november–december) rapporterade sjukvården in 24 fallolyckor medan det för motsvarande perioder 2015 hittills har rapporterats in 16 olyckor.

Totalt sett tyder de senaste fyra årens inrapporterade olyckor på att antalet har minskat något. Enligt Therese Malmström, regional samordnare på Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) på Transportstyrelsens enhet för verksamhetsutveckling och stöd, ska man dock inte stirra sig blind på siffrorna.

– Under november och december 2015 är det förmodligen olyckor som ännu inte hunnit rapporteras in från akutsjukhusen. Jag kan tyvärr inte säga något om ett generellt bortfall men vi håller på att analysera minskningen av antalet inrapporterade olyckor, säger hon.

Enligt Strada-registret är det ingen speciell plats på Lidingö som sticker ut, även om det på Larsbergsvägen och Källängsvägen sker något fler halkolyckor.

82-åriga Sheila Eberoth stöttar sig fram på käppen på sin väg hem till Larsberg.

– Jag går ju så dåligt, men just nu tycker jag att det är ganska bra sandat. Men jag brukar använda broddar när det är riktigt halt ute, säger hon.

Själv har Sheila Eberoth haft turen att klara sig från halkolyckor, men hon känner några som har halkat och slagit sig.

– Jag har en väninna som halkade och bröt handleden, men man får ju ta det försiktigt.

ANNONS

Sedan oktober 2015 har Lidingö stad fått in 164 synpunkter och klagomål om bland annat snöröjning och hala gator. Över 50 procent av synpunkterna gäller snöröjningen, därefter har Lidingöborna mest synpunkter på hala gator. Siffrornakan inte jämföras med motsvarande period förra året då Lidingö stad registrerar sina ärenden i ett nytt system.

Maria Jörle är gatuförvaltare för drift- och underhållning i Lidingö stad. Hon tror trots allt att det kommit in färre synpunkter till kommunen i år och att det i sin tur beror på vädret.

– Förra året hade vi som bekant en extrem vinter, kanske inte med massa snö, men temperaturmässigt var det väldigt svåra förutsättningar. Så har vi ju inte haft det i år, utan det har varit en stabil vinter som har gett goda möjligheter att hålla undan, säger hon.

Även om den här vintersäsongen har varit ovanligt bra vill Maria Jörle gärna ge en uppmaning till alla fotgängare.

– Man ska alltid vara uppmärksam på underlaget och ta det försiktigt. Vi gör vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.

Förutom att vädergudarna har varit tillmötesgående tror Lidingö stads verksamhetsområdeschef, Ullacarin Holst Hammarlund, att stadens initiativ att dela ut gratis broddar till öbor över 65 år kan vara en förklaring till att färre halkar.

– Det är glädjande att höra om det haft det resultatet men sedan tror jag även medvetenheten har ökat. För några år sedan var det en helt annan syn på broddar men nu tycker jag det verkar som om alla går runt med det, även unga, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.