”Unga ska inte behöva utsättas för det”

Johan Forssell, Johan Paccamonti, Vällingby
M-politikerna Johan Paccamonti och Johan Forssell efter mötet i polishuset i Vällingby.
Rånvågen mot unga runt Alvik fortsätter att beröra. Idag besökte toppmoderaten Johan Forssell, som själv bor i Bromma, polisen för att informera sig om läget.
– Det här är något barnen pratar om till och med på lågstadiet, säger han.

På kort tid har ett tiotal ungdomar rånats av stora gäng på Alviks torg med omnejd – händelser som väckt stor oro bland boende, men även fått politiker att reagera.

– Vi måste inta brottsoffrens perspektiv här. Det är ju ungdomar och barn i unga tonåren och ända ner i tioårsåldern som blir rånade. De ska inte behöva utsättas för det, säger Johan Forssell, som är rättspolitisk talesman för Moderaterna på riksplanet.

Möte med polischefen

På tisdagen var han tillsammans med ordföranden i Bromma stadsdelsnämnd, Johan Paccamonti (M), på besök i polishuset i Vällingby där de träffade lokalpolisområdeschefen Catrine Kimerius Wikström.

Efteråt konstaterade de att rånvågen, där både offer och förövare är ungdomar, har lett till ökad otrygghet långt ner i åldrarna. Extra allvarligt är att flera av rånen har begåtts framför ögonen på många vuxna människor som inte reagerade, utan bara gick förbi.

Allmänhetens ansvar

– Jag tycker att det är obegripligt. Från politisk håll kommer vi att göra allt för att ge polisen resurser, bra verktyg och bra lagstiftning. Men man har också ett ansvar som samhällsmedborgare och vuxen att hjälpa till när ett ungt brottsoffer behöver hjälp, säger Johan Forssell.

För att bryta våldsspiralen inför den nya majoriteten i Stockholm i år så kallade allvarssamtal som en tidig reaktion för att få unga brottslingar tillbaka på rätt spår. M vill också bland annat öka möjligheterna att hålla de mest brottsaktiva ungdomarna inlåsta, även om de är väldigt unga, samt ta bort tillståndsplikten för övervakningskameror.