”Inte bra att ta för stora doser”

Skyhöga doser och innehåll med allvarliga biverkningar.

Så ser avarterna ut på marknaden för kosttillskott. Nu tänker livsmedelsinspektörerna storsatsa mot otillåtna och farliga preparat i Vaxholms och Österåkers butiker.

Svenskarna köper vitaminer och mineraler och andra kosttillskott för ungefär tre miljarder varje år, enligt branschorganisationen Svensk egenvård. Även i Södra Roslagen finns ett stort utbud i butikerna.

Just nu förbereds en stor satsning för att få bort produkter som är otillåtna och i vissa fall rent hälsovådliga. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) där Vaxholms kommun ingår i en rikstäckande satsning.

– Det är en enorm marknad och vi hinner inte hålla efter allt. Vi gör stickprover men främst ligger ansvaret hos återförsäljarna, säger Gunilla Lindström, livsmedelsinspektör på SRMH.

I den nya satsningen ska inspektörerna få särskild utbildning i kontroll av kosttillskott. Parallellt har en ny kontrollhandbok tagits fram och lokala handlare kan räkna med fler besök.

SRMH gör en hel del inspektioner redan i dag. Allt från apotek till nätbutiker som drivs från Roslagen kontrolleras och hittills har tre produkter fått säljförbud.

Bland annat har ett bantningsmedel som kan ge allvarliga biverkningar på hjärta och blodkärl och ett preparat som ska förbättra sexlivet stoppats.

Ett relativt vanligt problem är höga värden för så kallat dagligt referensintag (DRI), det vill säga så mycket eller lite man bör ta per dag av ett ämne.

– Höga halter används som ett säljargument. Men man ska komma ihåg att man får i sig det mesta som kroppen behöver genom den vanliga maten och det är inte bra att överdosera, säger Gunilla Lindström.

En som tar kosttillskott ibland är Erik Söderberg.

– Det händer. Ibland på vintern har jag tagit C-vitamin för att känna mig lite piggare. Jag känner att jag har ganska bra koll på vad det är jag stoppar i mig, säger han.

Lezlie Lindhé, livsmedelsinspektör i Österåker uppger att man kommer att genomföra granskning inom kort.

Varför är det här viktigt?

– Man vet ju det högsta tolerabla intaget över tid och vissa vitaminer kan ge en negativ på kroppen om man tar för mycket under lång tid.

Livsmedelsinspektör Gunilla Lindström ska kontrollera butiker i Roslagen.

Fakta

Kan vara skadliga

Oftast ger vanlig mat tillräckligt med vitaminer och mineraler och då är kosttillskott onödigt.

Småbarn som ges D-droppar och allergiker kan ha ett behov.

Höga doser kan vara skadligt.

Källa: Livsmedelsverket