ANNONS

Inte ensam om att vara singel

Johannes Eriksson bor ensam i en tvåa i Årsta. Han jobbar mycket, träffar ofta vänner och är nästan aldrig hemma – en livsstil han delar med många andra singlar.
Johannes Eriksson bor ensam i en tvåa i Årsta. Han jobbar mycket, träffar ofta vänner och är nästan aldrig hemma – en livsstil han delar med många andra singlar.
Stockholm och Solna toppar listorna över singel­hushåll i landet, visar färska siffror.

En av alla singlar är Johannes Eriksson som har sökmotoroptimerat sin webbsida så att tjejer lätt kan hitta honom när de söker kärleken.
ANNONS

Singel i Stockholm? Om du söker på den formuleringen hamnar Johannes Erikssons webbsida överst. Han har sökmotoroptimerat, det vill säga anpassat, sajten om sig själv så att den ska hamna i topp när någon söker efter kärlek på nätet.

– Jag funderade på att bli medlem i någon dejtingsajt men tror inte på fenomenet. Jag jobbar med sökoptimering, så det gick snabbt att fixa, säger han.

Precis som många andra stockholmare bor Johannes Eriksson ensam, just nu i en tvåa i Årsta.

Johannes Eriksson, 27 år, är den typiske storstadssingeln. Stockholms stad är nämligen en av de kommuner – i länet och i hela landet – där andelen ensamhushåll är störst. Här är andelen singelhushåll 43,8 procent. Allra vanligast är det att män mellan 25 och 34 år bor solo.

Liksom i Stockholm är singel­hushållen många i Sundbyberg och Solna, drygt 40 procent. Detta till skillnad från Vallentuna och Salem, där endast var fjärde lya hyser en person.

Att Stockholm har fler singelhushåll beror på att unga gärna söker det urbana livet i storstaden. Det tror Eva Sandstedt, professor i bostads- och urbansociologi vid Uppsala universitet.

– Det är lättare att vara singel i Stockholm. Det finns även fler arbeten där. I Vallentuna finns många småhus och anpassade bostäder till familjer, säger hon.

Johannes Eriksson passar in i bilden av storstadssingeln. Han jobbar mycket, träffar ofta vänner och är nästan aldrig hemma.

När är det påtagligt att du bor ensam?

ANNONS

– På söndagsförmiddagar. Då är alla kompisar bakfulla. Jag dricker inte, så då kan det kännas ensamt, berättar han.

Att bo ensam behöver inte betyda att man känner sig mer ensam än de som bor ihop med någon.Det konstaterar Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi vid Uppsala universitet.

Han säger att det visserligen finns ett svagt samband mellan att bo ensam och att känna sig ensam, men det är inte boendet som avgör det. Då är andra faktorer, som ålder och socialt umgänge viktigare.

– Känslan av ensamhet är störst i 30-årsåldern. Då förväntas man ha en relation och ett bra jobb. När man blir äldre försvinner glansen av det sociala umgänget, säger Lars Tornstam.

Johannes Eriksson väntar ännu på den stora kärleken. Han brukar ofta dejta någon, men än så länge har den sökmotoroptimerade webbsidan inte gett resultat.

Sajten brukar ha ungefär 300 besökare per månad, men trots många kontaktförfrågningar har han ännu inte valt att dejta någon av tjejerna som kontaktat honom.

– Blir jag kär så blir jag det. Alla har vi en vision om att träffa någon, men jag har ingen brådska, säger Johannes.

Fakta

Solna i topp för singelhushåll

Flest singelhushåll finns i Solna, 44,3 procent.

Minst andel finns i Nykvarn, 23,3 procent.

På Lidingö, i Järfälla och Upplands Väsby består något mer än var tredje hushåll av en person.

I Österåker, Tyresö och i Värmdö finns 27–28 procent singelhushåll.

Källa: SCB

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.