”Inte klokt hur priserna skenar”

Förslaget om krav på amortering har fått priserna att skena. Samtidigt har inte utbudet ökat som mäklarna hade räknat med.

– Det har vi ingen förklaring till, säger Ulrika Högberg, mäklare i Huddinge.

I mars presenterade Finansinspektionen detaljerna i sitt amorteringsförslag som är tänkt att göra högt belånade hushåll mindre skuldsatta och på så sätt innebära en mindre risk för den svenska ekonomin.

Den 1 augusti föreslår Finansinspektionen att kravet ska börja gälla. Det innebär att nya bolåne­tagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde.

Beslutet ska tas den 22 juni.

En som försöker ta sig in i Huddinges bostadsmarknad är 68-åriga Anita Västerli från Arvidsjaur. Sedan ett år har hon och hennes man försökt köpa lägenhet i Huddinge.

– Situationen är svår eftersom flera lägenheter försvinner innan själva visningsdagen, eller så skenar priserna i väg. Vi har bara lyckats buda på två lägenheter.

Flera mäklare som Mitt i Huddinge har varit i kontakt med förväntade sig att utbudet av bostäder skulle få ett uppsving innan de nya kraven införs. I stället har priserna fortsatt att öka och utbudet ligger på samma nivå.

Ulrika Högberg, som är mäklare på Husmanhagberg i Huddinge, menar att utbudet har minskat jämfört med för två år sedan.

Även bankernas tuffare låne­krav är en förklaring till det låga utbudet.

– Vi säljer fortfarande mycket bostäder. Men när Finansinspektionen kom ut med sitt nya amorteringsförslag trodde vi förstås att utbudet skulle öka, men än så länge har vi inte märkt av det. Varför det är så, har vi ingen förklaring till, säger Ulrika Högberg.

En annan teori till att utbudet inte ökar som förväntat kan vara att bostadsägarna väljer att avvakta eftersom man känner en viss osäkerhet.

– De som redan är inne på marknaden kommer inte att beröras så mycket utan det är de nya kunderna som drabbas, säger Ulrika Högberg.

En effekt som mäklarna har känt av efter amorteringsförslaget är att försäljningsprocessen går mycket snabbare.

– Ibland säljer vi innan visningsdagen. Köparen är mycket ivrigare att köpa nu för att slippa amorteringskravet om det går igenom, säger Kristian Perman på Svensk Fastighetsförmedling i Huddinge.

Att det finns ett amorteringsförslag skrämmer inte Anita Västerli.

– Jag kommer från en annan generation och jag tycker att det är självklart att man ska betala av sitt lån. Medan min dotter tycker annorlunda, säger hon.

Anita Västerli från Arvidsjaur har gått på flera lägenhetsvisningar i Huddinge med dottern Nina. Det är inte klokt att hur priserna skenar i väg och hur snabbt lägenheterna säljs, säger hon.

Det är självklart att man ska betala av sitt lån.Anita Västerli om amorteringsförslaget

Fakta

Så mycket kostar det att amortera

Alla exempel utgår från en belåningsgrad på 85 procent.

För ett hushåll med en miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1 700 kronor.

Lånar hushållet 2,5 miljoner ökar amorteringen till 4 200 kronor i månaden.

Tar hushållet ett lån på 5 miljoner behöver de amortera 8 300 kronor i månaden.

Källa: Finansinspektionen