De är inte oroliga att inte få jobb

Snart finns de på en buss nära dig, Keolis nya förare.
Snart finns de på en buss nära dig, Keolis nya förare.
Det är ont om bussförare. Keolis, som kör bussar för SL:s räkning, startade egen trafikskola. Nu fyller den ett år.

När det inte gick att få tag på utbildade bussförare tog trafikbolaget Keolis saken i egna händer och startade en trafikskola.

Nu fyller den ett år, och det firades med öppet hus på tisdagen vid garaget i Hornsberg.

81 nya bussförare

Under året har 81 bussförare utbildats.  Samtidigt är det 48 elever som är mitt uppe i sin utbildning och under våren genomförs  ytterligare tre kursstarter med totalt 48 elever.

Keolis menar att Arbetsförmedlingen misslyckats med att utbilda tillräckligt många förare, och att de heller inte lyckas fånga upp människor som traditionellt inte skulle satsa på att bli bussförare.

Vid Keolis trafikskola är många av eleverna invandrarkvinnor, yngre personer och personer som vill byta yrkesbana, enligt ett pressmeddelande från Keolis.

Här är en bransch som skriker efter folk

Cecilia Jerneheim

– Många vill framhålla jobben som en lösning på integrationen och här är en bransch som skriker efter folk. Men de som kommer till Sverige och kan tänka sig att köra buss får inte tillgång till rätt utbildning, säger Cecilia Jerneheim, HR och kommunikationsdirektör vid Keolis Sverige, i pressmeddelandet.

Keolis kör buss på uppdrag av SL över hela Stockholms län, i Nacka, Värmdö, Söderort, Huddinge, Botkyrka, Salem, Haninge och på Lidingö.