En av tre får inte plats i Tyresö

Agneta Petterssom, intendent och mentor på Fårdala skola visar runt i skyddsrummet.
Agneta Petterssom, intendent och mentor på Fårdala skola visar runt i skyddsrummet.
Finns för få. Endast två av tre Tyresöbor får plats i skyddsrummen i kommunen.
Finns för få. Endast två av tre Tyresöbor får plats i skyddsrummen i kommunen.
Om kriget kommer har bara två av tre Tyresöbor en plats i ett skyddsrum. Det instabila världspolitiska läget gör att regeringen nu ska se över krisberedskapen så att man ska kunna skydda befolkningen

Här i skyddsrummet som ligger under gymnastiksalen på Fårdala skola i Tyresö är det fullt av saker. Det står innebandymål lutade mot väggen, bord och stolar, diverse pyssel och en julgran.

Intendenten och mentorn Agneta Pettersson visar oss runt i katakomberna som idag används som förråd.

Halloween-festlokal

– Tidigare har vi haft lokalerna som replokaler och så har vi arrangerat Halloween-fester här. Det blev en läskig och bra atmosfär. Men nu är det bara förråd, säger hon.

Skyddsrummen aktualiserades på nytt när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i slutet av förra året skickade ut ett brev till alla kommuner med krav på ökad krigsberedskap.

Bland annat ska kommunerna bidra till ett ökat säkerhetsskydd och medverka till att skyddsrummen blir fler. Anledningen till detta är den världspolitiska utvecklingen som bedöms mer osäker än på länge.

Men än så länge har arbetet med att bygga ut skyddsrummen inte kommit igång i Tyresö.

– Vi väntar på direktiv från länsstyrelsen om hur vi ska gå vidare. Det är ju fastighetsägaren som har ansvar för underhåll av skyddsrummen och det är många privata ägare i Tyresö. Så frågan är vilken roll som kommunen kommer att spela, säger Maj Ingels Fagerlund, som är säkerhetschef på Tyresö kommun.

Agneta Pettersson visar runt i skyddsrummet på Fårdala skola. Idag används det som förråd. Foto: Pekka Pääkkö


1 av 3 utan plats

Regeringen har bestämt att MSB under året ska göra en översyn av befolkningsskyddet i händelse av krig, och skyddsrummen är en del i det.

I Fårdala skolas skyddsrum finns det plats för 200 personer om kriget skulle bryta ut. Men på skolan går cirka 290 elever. Platserna räcker inte till.

Idag räcker platserna i samtliga skyddsrum i Tyresö bara till 62,5 procent av invånarna i kommunen.

– Det är viktigt att man tar ett helhetsgrepp. Det innebär även att man måste titta på vilket skick skyddsrummen är i och vad de kan stå emot. Kan vi stå emot den typen av händelser som kan hända idag, eller bara det som kunde hända för 40 år sedan? frågar sig Maj Ingels Fagerlund.

Kontrolleras för sällan

Även om de flesta skyddsrum idag används som förråd, så ska det inte få ta mer än 48 timmar att återställa det till originalskick. Det är brandförsvaret eller konsulter som ska se till att allt är som det ska i skyddsrummen, men det blir långt mellan kontrollerna.

– Skyddsrummen ska kontrolleras vart tionde år, men vill det sig illa kan det ta 15-20 år. Pengarna räcker inte till, säger Anders Hultin, insatsledare på Södertörns brandförsvar.

Senast det gjorde en undersökning av ett skyddsrum i en av Tyresö kommuns fastigheter var 2007, enligt Ove Norén, som är drift- och underhållschef på fastighetsenheten.

– När det gäller vilket skick skyddsrummen är i är jag inte speciellt uppdaterad ska jag erkänna. De är nog funktionsdugliga, men inte så värst fräscha, om man säger så.

Han tror att det snart kommer att ske någon form av ”uppskärpning” när det gäller skyddsrummen, men vad det blir vet han inte.
Kan de vara i ”originalskick” inom 48 timmar, tror du?

– Utav de som jag sett tror jag inte att det ska vara några större problem att göra i ordning dem på 48 timmar. Men det vore bra att få lite riktlinjer uppifrån i hur vi ska gå till väga och vem som ansvarar för vad, säger Ove Norén.

Fakta

65 000 i hela landet

 • Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige. I många fall finns de i vanliga bostadshus och offentliga byggnader.
 • Fastighetsägaren ansvarar för underhållet. Det ska sitta skyltar som visar var skyddsrummet finns.
 • Ett  skyddsrum ska skydda invånarna vid krig och andra allvarliga kriser och olyckor. Rummen ska tåla påfrestningar utifrån, exempelvis splitter, stötvågor, ras och strålning.
 • Skyddsrummen används ofta som förråd eller samlingslokal, men ska inom 48 timmar kunna återställas till sitt ­ursprungliga syfte.
Källa: Källa: MSB
Fakta

Tre myter om rummen

 

 1.  Du hör till ett speciellt skyddsrum
  Det kommer inte att stå någon i dörren och pricka av dig. Om det behövs söker man sig till det skyddsrum som ligger närmast.
 2. Det är förbjudet att förvara saker i skyddsrummen
  MSB  menar tvärtom att det är bra att skyddsrummen används i fredstid. Dock ska det gå att tömma skyddsrummen och ställa dem i ordning inom 48 timmar. Det är fritt fram för vem som helst att hjälpa till.
 3. Det är hemligt för andra länder var rummen ligger
  Symbolen  för skyddsrum ska i stället signalera till angripande makt: Här har vi inget att dölja, här finns enbart civilbefolkning.
Källa: Källa: Lars Gråbergs, handläggare på MSB
Fakta

Skyddsrum Södertörn

Nynäshamn 

 • Platser: 15 918
 • Invånarantal: 27 752
 • Procent: 57,5%

Tyresö

 • Platser: 29 409
 • Invånarantal: 47 103
 • Procent: 65,2%

Huddinge

 • Platser: 82 862
 • Invånarantal: 107 538
 • Procent: 77%

Botkyrka

 • Platser: 73 316
 • Invånarantal: 90 675
 • Procent: 81%

Haninge

 • Platser: 71 201
 • Invånarantal: 85 693
 • Procent: 83%

Här finns flest skyddsrum i Tyresö

 • Granängsringen: 29 skyddsrum med plats för 3 520 personer
 • Bollmoravägen: 19 skyddsrum med plats för 2 908 personer
 • Sikvägen 18 skyddsrum med plats för 2 436 personer
 • Granitvägen 17 skyddsrum med plats för 2 054 personer

Ditt närmaste skyddsrum kan du hitta på ”skyddsrumskartan” som finns på MSB:s hemsida, msb.se

Källa: MSB