ANNONS

Tror inte fler vill ha stöd för spelmissbruk

Sundbybergs kommun vill ha mer kunskap innan man drar igång nya insatser.
Sundbybergs kommun vill ha mer kunskap innan man drar igång nya insatser.
Sundyberg inväntar tydligare besked från Socialstyrelsen och resultat av regionala samarbeten. Den nya lagen kommer inte leda till någon större efterfrågan på stöd, tror Solveig Sandström, verksamhetscontroller i Sundbybergs kommun.
ANNONS

I flera kommuner i Stockholms län erbjuds redan innan lagändringen terapi för spelmissbrukare genom socialtjänsten. Men i Sundbyberg hänvisas spelberoende till vården som erbjuds av landstinget.

– Det är naturligtvis landstinget som är ansvarigt för psykiatrin.

Riktigt vilka förändringar som den nya lagen kommer att innebära för kommunen är inte klart. Berörd personal har fått generell information om den nya lagen men ännu inte någon utbildning med anledning av den nya lagen. Däremot kommer man delta i Socialstyrelsens och Folkhälsomyndigheten konferens om hur ansvaret ska fördelas.

– Vår inställning är att vi ska invänta kunskapsinhämtandet först. Vi vill veta vad vi bör göra och vad andra ska göra innan vi påbörjar förändring av vår verksamhet.

Sen tidigare erbjuds spelberoende både budget- och skuldrådgivning och stöd till anhöriga genom socialkontoret. Kommunen räknar inte med att efterfrågan på stöd kommer att öka nämnvärt, de signaler som socialtjänsten har fått tyder inte på att det är stor problem i kommunen.

– Enstaka personer har ansökt om stöd till följd av spelmissbruk.

Fakta

Läget i din kommun

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Nej
  3. Utbildad personal? Nej, inte ännu
  4. Anhörigstöd? Ja
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.