ANNONS

Fick inte åka på utflykter utan förälder

Breddenskolan i Upplands Väsby.
Breddenskolan är den skola som fått flest anmälningar hittills i år.
Breddenskolan i Upplands Väsby.
Breddenskolan i Upplands Väsby.
Allt fler Väsbybor väljer att göra anmälningar till Skolinspektionen. Mitt i har pratat med en av dem som fick nog när skolan sa att föräldrarna var tvungna att följa med på utflykter.
ANNONS

Även i Väsby ökar både anmälningarna till Skolinspektionen och föreläggandena som delas ut mot skolorna. Astrid Täfvander, chef för utbildningskontoret, tror att en anledningen kan vara den nya elevhälsoorganisationen där föräldrar tydligare informeras om möjligheten att överklaga.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.

Läs hela granskningen här.


– Man vill inte att någon ska behöva göra en anmälan samtidigt som det är jätteviktigt att den möjligheten finns. Det är en möjlighet för oss att bli bättre på det vi gör, säger Astrid Täfvander.

En annan anledningen är att allt fler barn börjar i skolorna. Väsbyskolan och Runby skola är två av de skolor som fått flest anmälningar sen 2015 och också två av de skolor som vuxit mest.

Ett av de fall som tagits upp det senaste året gällde särskilt stöd och kränkande behandling på Breddenskolan. Bland annat hade eleven förbjudits delta i utflykter om inte en förälder närvarade.

– Det var väldigt tufft. Vi har vårt eget liv med arbete och kan inte komma till skolan för att stötta barnet, säger elevens pappa som valt att vara anonym.

ANNONS

Skolinspektionen kunde konstatera att skolan inte hade vidtagit sina skyldigheter för att utreda behovet av stöd. Skolan hade gjort bedömningen att eleven skulle ha svårt att nå målen redan i förskoleklass men inledde inte en särskild utredning kring elevens situation. Därtill underströk Skolinspektionen att under skoltid har skolan ansvaret för barnets omsorg och att elever har rätt att delta vid utflykter.

När ärenden i skolinspektionen leder till kritik från skolinspektionen blir det en anledning för diskussioner mellan skolor om hur man hanterar exempelvis särskilt stöd.

– När det gäller frågor som särskilt stöd är det sådant som rektorer och huvudmän diskuterar sinsemellan hela tiden. Det är viktigt att det är likvärdigt oavsett vilken skola eleven går vid, säger Astrid Täfvander.

Fakta

Anmälningarna

2015

Anmälningar: 33

Beslut: 23

Förelägganden: 2

2016

Anmälningar: 42

Beslut: 47

Förelägganden: 6

2017

Anmälningar: 39

Beslut: 34

Förelägganden: 7

Källa: Siris, Skolinspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.