ANNONS

Intern strid efter utspel om sportfältet

Medborgerlig Samlings distriktsordförande Fredrik Clementz bekräftar partiets linje.
Medborgerlig Samlings distriktsordförande Fredrik Clementz bekräftar partiets linje.
Edsbergs sportfält, vid foten av Väsjöbacken, fortsätter vara politiskt sprängstoff.
Edsbergs sportfält, vid foten av Väsjöbacken, fortsätter vara politiskt sprängstoff.
Medborgerlig Samlings utspel om att stoppa byggplanerna på Edsbergs sportfält har splittrat lokalavdelningen.
Inför årsmötet på måndag står det klart att halva styrelsen lämnar – men partilinjen är orubbad.
– Att bevara sportfältet är helt i linje med MED:s politik, säger distriktsordföranden Fredrik Clementz.
ANNONS

I början av mars berättade Mitt i att nystartade partiet Medborgerlig Samling går till val på att försöka stoppa bostadsutbyggnaden på Edsbergs sportfält – och istället satsa allt på mer sport och fritid.

Skrivelsen, som var undertecknad av bland andra ledamoten Ann Furugård och tidigare ordföranden Bo Hansson, väckte snart en het debatt.

Främst internt i partiet.

I ett uppmärksammat facebook-inlägg kallade en av lokalföreningens fyra ledmöter, Margareth Berglund, utspelet för vilseförande propaganda och argumenterade för att partiet inte stod bakom förslaget.

Eftersom Medborgerlig Samlings lokalavdelning, efter Bo Hanssons avhopp, varken har någon ordinarie eller tillförordnad ordförande, tog Mitt i kontakt med distriktsstyrelsen för att få besked om vilken som är partiets officiella linje i frågan.

Och där var beskedet tydligt.

– Att bevara sportfältet är helt i linje med MED:s politik. Utgångspunkten för oss är att politiken ska ha fokus på medborgarna, och när det handlar om kommunpolitik så är det de invånare som redan bor i kommunen som är medborgarna, säger distriktsordföranden Fredrik Clementz, och fortsätter:

ANNONS

– Självklart måste det byggas, men det måste göras med kvalitet och det är inget självändamål att växa i antal kommuninvånare. Stockholms kranskommuner är rejält eftersatta när det gäller rekreationsanläggningar, säger han.

Hur har ni hanterat den interna konflikten?

– Vi har tagit upp frågan, det är olämpligt det som har skett. Samtidigt får man ha respekt för att vi inte är en totalitär organisation, säger Fredrik Clementz.

På måndag den 26 mars har Medborgerlig Samlings lokalavdelning årsmöte, det andra sedan starten för snart ett år sedan. Inför årsmötet står det nu klart att hälften – två av fyra ordinarie ledamöter – har eller kommer att lämna den lokala partistyrelsen.

Margareth Berglund har själv annonserat på sociala medier att hon kommer att avgå den 26 mars.

– Jag gör detta av egen vilja och har inte blivit ombedd att göra det. I övrigt vill jag inte kommentera det, säger Margareth Berglund till Mitt i.

Hur ser du på att partiet enats i frågan om sportfältet?

– Jag vill inte kommentera det innan årsmötet, säger hon.

ANNONS