Internationella bibblan flyttar till Kungsholmen

Kultur- och stadsmiljöborgarråd – Jonas Naddebo.
Jonas Naddebo (C), som är kultur- och stadsmiljöborgarråd.
Besökssiffrorna minskar på Kungsholmens bibliotek och Internationella biblioteket vid Odengatan.
För att vända nedåtgående trenden flyttar de nu ihop.

Antalet lån på Internationella biblioteket på Odengatan har halverats på nio år. Från 103,000 utlån år 2009 till ungefär 50,000 utlån 2018.

Kungsholmens bibliotek följer samma trend.

För att höja siffrorna har det blågröna styret i Stockholm bestämt att flytta Internationella biblioteket från Annexet vid Stadsbiblioteket på Odengatan till Kungsholmens bibliotek.

– Det här är en nysatsning och ett sätt att försöka öka intresset för båda biblioteken. Vi vill stärka programverksamheten och sagostunderna för att locka fler besökare, säger, Jonas Naddebo (C), som är kultur- och stadsmiljöborgarråd.

”Förändrad profil”

På Internationella biblioteket finns i dagsläget 200.000 böcker på fler än 100 olika språk. Det finns också flerspråkig personal som hjälper besökarna att hitta i biblioteket.

Exakt vilken datum flyttlasset går är inte bestämt, men någon gång runt årsskiftet 2019/2020 är det sagt.

– Barnavdelningen på Kungsholmens bibliotek kommer att byggas ut och övriga biblioteket får en lite förändrad profil, säger Jonas Naddebo.

Bättre läge

Enligt honom innebär flytten ett mer kollektivtrafiknära läge för Internationella biblioteket. Det tror han kommer leda till fler besökare.

– Det kommer att ligga nära ett stort antal busslinjer och både gröna och blåa linjen, säger Jonas Naddebo.