Internkön ryker när Rikshem tar över

Flera förändringar väntar hyresgästerna hos Bo i Väsby när Rikshem tar över. Internkön ska tas bort, ung­domar ska få hjälp till jobb och de skandal­omsusade studentlägenheterna i Runby ska åtgärdas.

Många hyresgäster hos Bo i Väsby har oroat sig över vad försäljningen av bostads­bolaget kommer att innebära. Den 18 augusti gick försäljningen igenom och Rikshem har nu tagit över förvaltningen av 650 hyreslägenheter samt lokaler.

Enligt Jenny Tirén Berg, pressansvarig på Rikshem, kommer hyresgästerna inte att märka av förändringen särskilt mycket.

– De ska fortsatt få en stabil och långsiktig hyresvärd som engagerar sig i området och kommer att underhålla fastig­heter, säger hon.

Några hyreshöjningar är inte planerade den närmaste tiden.

Men en stor förändring är att de 1 800 personer som i dag står i internkön på sikt kommer att bli av med sin kötid.

Tanken är att samtliga lägenheter ska förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm.

– I Stockholmsområdet förmedlar vi alla våra lägenheter genom Bostadsförmedlingen. Vi kan inte ha flera separata­ köer, det blir för svårt att hantera, säger Jenny Tirén Berg.

Under en övergångs­period, fram till den 31 december­ 2017, kommer­ dock hälften av lägen­heterna i Väsby att gå till dem som står i internkön.

En annan förändring som hyresgästerna kommer att märka av är, enligt Jenny­ Tirén Berg, företagets sociala­ engagemang.

– Vi brukar erbjuda ungdomar som bor i våra områden sommarjobb inom vår egen förvaltning med exempelvis gräsklippning, att måla och ta hand om fastig­heter. Vi försöker även ordna arbeten till långtids­arbetslösa. Flera hyresgäster har fått jobb när det gäller renoveringar

I Södertälje och Helsingborg ordnas läxläsning, men exakt vad som blir aktuellt i Väsby är inte klart än.

Vilka områden som ska renoveras är heller inte klart.

– Vi är medvetna om att en stor del av fastighets­beståndet har renoveringsbehov men än så länge finns ingen tidsplan, vi kommer att starta arbetet med det nu, säger Peter Olausson, regionchef på Rikshem.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har Bo i Väsby haft problem med bland annat vattenläckor, sprickor och kyla i studentlägenheterna i Runby.

Nu lovar Peter Olausson att det ska bli bättre.

– Det är välkänt att det har varit mycket fel där. Badrummen har renoverats, och de kvarstående felen ska åtgärdas. Vi kommer att vara på tårna. De som upplever problem får höra av sig så får vi åtgärda det, säger han.

Mitt i den 21 januari 2014.