ANNONS

Stort intresse för nytt ”botell” i Ulvsunda

Den minsta av de 82 lägenheterna 9 kvadratmeter stort. Den största 88.
Den minsta av de 82 lägenheterna 9 kvadratmeter stort. Den största 88.
Botellet har byggts i Voltagården – en gång i tiden kontor för dammsugarföretaget Volta.
Botellet har byggts i Voltagården – en gång i tiden kontor för dammsugarföretaget Volta.
Ett nytt typ av hotell har i tystnad vuxit fram i Ulvsunda.
Verksamheten kallas av ägarna själva för "botell", där möjligheten finns att både hyra och köpa rummen.
Intresset har enligt ägarna varit stort – men det är inte alla som hänger med på vad konceptet innebär.
ANNONS

Voltagården i Ulsvunda har genomgått en rejäl förvandling. 1920-talshuset, som under en längre tid fungerat som kontorsbyggnad, har förvandlats till ett lägenhetshotell med 82 lägenheter i varierande storlek.

Sisyfos fastighetsförädling förvärvade fastigheten förra året och nu har man, lite i smyg, förvandlat byggnaden till ett ”botell” – ett lägenhetshotell där man kan köpa loss rummen eller lägenheterna, för att sedan hyra ut dem när man själv inte är där.

– När vi köpte fastigheten så visste vi att det inte fanns bygglov för lägenheter, däremot fanns det bygglov för hotell. Med tanke på bostadsbristen i Stockholm så började vi fundera på vad man kunde hitta på och kom fram på att spinna vidare på något inom delningsekonomin. Det landade i vad vi kallar ett botell – en hybrid mellan bostadsrätt och hotellverksamhet, säger Ella Bringle, projektledare på Sisyfos.

Konceptet riktar sig främst till personer som jobbar i Stockholm ibland, men bor på annan ort,  som då ska kunna köpa ett rum och sedan få bra avkastning på att hyra ut när hen inte är i behov av det. Eller till företag som behöver långtidsboenden för personal som inte bor i Stockholm.

Sedan lägenheterna lades ut till försäljning för någon vecka sedan har telefonen gått varm på kontoret, berättar Ella Bringle.

– Intresset är hur stort som helst. Men det är inte riktigt alla som förstått hur konceptet fungerar. Vissa tror att de kan köpa bostäderna och bo där permanent, säger Ella Bringle.

”Botell-Lösningen” innebär att köparen inte får bo längre än 4 månader i sträck i sin bostad, annars klassas det som en bostadsrätt. Dessutom måste man ha relativt god framförhållning. Sex månader innan man själv planerar att nyttja bostaden måste det meddelas. Under tiden står botellet för allt underhåll, städning och uthyrning. Möbler och inredning ingår dessutom i avgiften.

Boendeformen börjar bli en allt vanligare syn runt om i Stockholm. Tidigare har liknande koncept slagit upp portarna vid Telefonplan, och ganska nyligen öppnade ett long stay-hotell vid Brommaplan.

ANNONS