Stort intresse för kyrkoval i Farsta

Söderledskyrkan är en av vallokalerna i söndagens kyrkoval.
Söderledskyrkan är en av vallokalerna i söndagens kyrkoval.
På söndag är det kyrkoval. Farsta församling har märkt av ett ovanligt stort intresse.
– Det är betydligt fler än vanligt som har förtidsröstat, säger Annelie Westmalm, kanslichef Farsta församling.

Nästan 5,5 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Ändå röstade bara knappt 13 procent i förra kyrkovalet. Den 17 september är det dags igen.

Det mesta tyder på att valdeltagandet blir högre denna gång. Den bedömningen gör i alla fall Annelie Westmalm, kanslichef i Farsta församling, baserat på antalet inkomna förtidsröster.

– Det är betydligt fler än vanligt. Dubbelt så många skulle jag nästan säga. Det tyder på att det är fler som mobiliserar och vill rösta, säger hon.

Vad tror du det beror på?

– Kyrkovalet är betydligt mer uppmärksammat i media den här gången.

Det är främst att Sverigedemokraterna satsar stort på kyrkovalet som har lyfts fram i media, och som tros ligga bakom det ökade intresset för ett val som annars brukar vara ganska bortglömt.

För den som inte har förtidsröstat utan vill göra det på plats på söndag är det följande tider och platser som gäller: Söderledskyrkan, Farsta strandskyrkan, Stora Sköndals kyrka och Centrumkyrkan i Farsta. Vallokalerna är öppna klockan 9-11 och 13-20. Var just du ska rösta står på ditt röstkort som du har fått hem med posten.

För att få rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och ha fyllt 16 år.

Fakta

Så styrs Svenska kyrkan

Precis som att rösta till riksdag, landsting och kommun, så röstar du i kyrkovalet till tre beslutande instanser. Kyrkomötet är det nationella organ som beslutar om kyrkoordningen, kyrkans regler och frågor som berör hela kyrkan, såsom kyrkohandbok och psalmbok. Det var till exempel här man beslutade om vigselrätten i kyrkan för homosexuella 2009.

Regionalt, fastställer Stiftsfullmäktige budget, olika verksamhetsmål och kyrkoavgift. Det kan handla om kyrkans fastighetsbestånd och hur vårt kulturarv ska förvaltas.

Lokalt är det Kyrkofullmäktige som sätter ramarna och driver församlingsverksamheten nära dig. I församlingen bedrivs dop, konfirmation, giftemål och begravningar. Men även exempelvis barn- och ungdomsverksamhet, olika sociala verksamheter för utsatta och flyktingar eller äktenskapsrådgivning och mycket annat. De nära verksamheterna kan skifta från församling till församling.